Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ясер Арафат е бил отровен с полоний

Ясер Арафат е бил отровен с полоний

Лондон. Едно от водещите световни медицински списания подкрепи възможността, че Ясер Арафат, дългогодишен лидер на Палестина, е бил отровен с радиоактивния елемент полоний 210.

Британското списание The Lancet публикува научните изследвания от миналата година на швейцарски учени на личните вещи на Арафат.

Изследванията им установиха високи нива на силно радиоактивния елемент в кръвта, урината и петна от слюнката по дрехите на палестинския лидер, както и на четката му за зъби.

Работата на експертите в университета в Лозана, Швейцария, беше предизвикана от разследване на Ал-Джазира, и доведе до ексхумирането на тялото на Арафат през ноември 2012 г.

През октомври 2004 г. Арафат се разболя, страдайки от редица симптоми, включително гадене и болки в корема.

В рамките на няколко седмици, здравето му се влоши значително, и той бе прехвърлен от базата си в Рамала, в окупирания Западен бряг. към болницата Пърси във Франция.

Неговото състояние продължи да се влошава и в следствие на остра бъбречна недостатъчност Арафат изпадна в неврологично кома.

На 04 ноември, 2004 г., Арафат почина от мозъчен кръвоизлив, на 75 години.

Въпреки няколко научни тестове, за момента няма доказателства за отравяне, и причината за болестта му остава неидентифицирана.

По време на разследването, д-р Франсоа Бохуд, директорът на Института за радиоационни изследвания в Лозана, заяви пред Ал Джазира: "Мога да потвърдя , че ние измерихме необяснимо повишено количество на  полоний-210 в имуществото на г-н Арафат, съдържащо петна от биологични течности."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе