Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС връща мигранти на Африка срещу $2 млрд.

ЕС връща мигранти на Африка срещу $2 млрд.

Спасиха над 400 бежанци край о-в Лесбос, откриха удавено дете

Ръководните органи на ЕС подготвят радикален план, според който на африканските страни ще бъде оказана значителна материална помощ в замяна на връщането на част от стотиците хиляди мигранти, които наводниха Европа. Това пише в. "Сънди Телеграф", позовавайки се на собствени източници в Брюксел.

Планът предвижда на африканските държави - главно Етиопия, Судан, Уганда и Кения, да бъдат предоставени близо 2 милиарда долара. В скоро време за целта щял да бъде създаден специален целеви фонд, средствата от който ще се изразходват за връщане на мигрантите от Европа и за осигуряване на всичко, което им е необходимо за живот в посочените страни. За да убедят африканските правителства да приемат десетките хиляди бежанци, от Брюксел се готвели да предложат визови облекчения за квалифицираните кадри от континента. По този повод вестникът цитира изявление на Найджъл Фарадж, лидера на Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП), която се обявява за излизане на страната от ЕС и за затваряне на границите за мигранти: "ЕС смята да спре масовата нелегална имиграция от Африка, като я направи легална. Това е някакво безумие!".

В същото време гръцките власти спасиха неколкостотин бежанци в Егейско море край бреговете на о-в Лесбос, съобщи АП. Гранични патрули и служители на европейската агенция за контрол на външните граници ФРОНТЕКС са спасили при относително спокойно море 429 мигранти при 7 отделни операции. Съобщено бе, че е открито тяло на удавило се момченце на видима възраст 2-3 г. То било напълно облечено, с ботушки и с оранжева спасителна жилетка, каквато носят обикновено бежанците, опитващи се от Турция да стигнат до Гърция през Егейско море.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе