Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нивото на водата в езерото на резервата „Сребърна” е 310 сантиметра

Нивото на водата в езерото на резервата „Сребърна” е 310 сантиметра

Нивото на водата в езерото на резервата „Сребърна” се е повишило с 80 сантиметра за пет дни след отварянето на южния шлюз за връзка на езерото с Дунав и е достигнало 310 сантиметра, показва справка от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Такова е и нивото в района на шлюза, който бе отворен заради високите води на реката. Решението за затваряне на съоръжението ще бъде взето по преценка на специалисти. Засега обстановката в резервата е спокойна.

С 60 сантиметра под критичното е нивото но Дунав край Силистра. С 11 сантиметра се е повишило нивото на Дунав край Силистра за едно денонощие и тази сутрин в 07.00 часа са измерени 716 сантиметра, показва справка от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Два часа по-късно нивото се е повишило с 1 сантиметър. Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра.
Залят е параклисът на туристическия комплекс „Дунавска перла“ край село Попина, съобщиха от Ситовската община. Водата е достигнала и до рибарското селище в село Малък Преславец, Главинишка община на Силистренска област. Създадена е оперативна група за наблюдение на предпазната дига в участъка между селата Сребърна и Айдемир. По данни от областната администрация има готовност за въвеждане на мерки за защита от наводнение при достигане на критични нива на реката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе