Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистренци вече плащат по 5,03 лв. за кубик вода

Силистренци вече плащат по 5,03 лв. за кубик вода

От днес силистренци ще плащат по 5,03 лв. за кубик вода, е решението Комисията за енергийно и водно регулиране, въпреки изразеното несъгласие от страна на общинските съвети в региона.

От "ВиК" ООД Силистра обявиха, че новата цена на водата в региона е под нивото на социална поносимост: "Повишението на водата е не за водата, а за отвеждането и пречистването на вода, което се плаща от гражданите, разбира се, така че нямаме никакъв вариант да останем на старите цени. Дори това повишение е малко", заяви директорът на водоснабдителното дружество инж. Тошко Тодоров и допълни, че на повишението на цената на услугите "ВиК" разчита, за да изпълни текущия в момента проект по т.нар. воден цикъл в Силистра и селата Калипетрово и Айдемир.

"Проектът е за 80 милиона. Нашето самоучастие е 10%. Дружеството трябва да извади 8 милиона. Годишната печалба за миналата за 2021 година на дружество е 600 хиляди лева. Нали разбирате, че осем милиона, дори да ги вземем назаем, както и правим, те в крайна сметка ще бъдат платени през водата от населението", добави Тодоров.

Според новия бизнес план се очаква до 2025 година цената на водата в Силистренско да надхвърли 5,60 лв.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе