Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Владислав профукал на морето парите от обира

Владислав профукал на морето парите от обира

Бившият затворник и двете му съучастнички на съд до юли

Зимна екипировка посред лято издала измамника

Двамата мошеници, които с помощта на касиерка от Разград източили 120 хил., заминали светкавично на морето да се забавляват с откраднатите пари. Сега обаче 45-годишният Владислав Гоцев, "съдружничката" му Теодора Цанкова и тяхната помощница Силвия Николаева ще плащат за престъпленията си пред съда.

Всичко започнало през лятото на 2014 г., когато Владислав и двете жени скроили плана как да ужилят нищо неподозиращ търговец от Стара Загора, като изтеглят тлъста сума от банковата му сметка. Далаверата предвиждала Владислав да се яви с подправени документи в офиса на кредитна институция в Разград на гишето, където Силвия работела като касиерка. Служителката

трябвало да се направи на разсеяна

и да повярва, че клиентът й, когото тя отлично познавала, се казва Стойно. Силвия трябвало да брои пачките на мошеника, а после да ги дели с него и Теодора.

Сценарият бил приведен в действие на 5 август 2014. Около 19 часа вечерта малко преди да затворят банката, Гоцев, навлечен със суичър и качулка на главата, влязъл в офиса на кредитната институция, разположен до магазин на голяма търговска верига в лудогорския град. Мъжът показал личната си карта, в която пишело, че се казва Стойно, но снимката била негова. Той обяснил, че е собственик на ЕООД от Стара Загора. Мнимият бизнесмен поискал да изтегли 118 500 лева от всичките 119 хиляди, които се намирали в сметката. Силвия приела искането и му броила парите. На другия ден станало ясно, че действителният собственик на авоарите не знае нищо за транзакцията. Той алармирал банката, а тя се обадила в полицията.

Чорапът започнал да се разплита, когато ченгетата засекли лъжливата касиерка

да се мотае напрегнато около автогарата

в Разград, където видимо очаквала някого. След 20-дневно издирване криминалистите вече били наясно, че обирът е дело на тричленна банда, съставена от бившия затворник Владислав, от осъжданата за данъчни измами Теодора и от алчната касиерка Силвия. На 26 август 2014 тримата били задържани и започнали да признават за стореното. Теодора, която вече имала взимане-даване с правосъдието, се запознала с Владислав чрез общи приятели. Тя се похвалила, че има позната банкова служителка в Разград, която можело да бъде включена в далавера, чрез която да се гушнат чужди пари. Владислав се съгласил и двамата уговорили Силвия да им подскаже коя сметка може да се атакува и да им предаде личните данни на нейния собственик. Срещу това те поели задължението да делят откраднатото поравно. След като избрали за мишена старозагорското дружество, тримата продължили да изпълняват плана си. Теодора помогнала на Владислав да си купи фалшива лична карта от черния пазар и сама поръчала фалшивия печат с клеймото на компанията на Стойно. За Силвия останало задължението да следи движението по сметката на жертвата и да съобщи на съучастниците си когато там постъпи добра сума.

Денят Х дошъл в началото на август

Привечер Владислав, дегизиран с перука и очила и с качулка на главата, влязъл в банката и поискал от Силвия да изтегли голямата сума. Макар да бил взел мерки да се прикрива, охранителните камери ясно засекли съмнителен клиент, който в августовската жега опитал да тегли пари, екипиран като за ски.

В деня след като прибрал плячката, Владислав хукнал към морето да харчи придобитото. С него заминала и Теодора, която му дишала във врата и искала своя дял. Двамата веднага забравили, че дължат пари на касиерката, която очаквала пред автогарата в Разград жена с дете на ръце да й предаде полагаемият се дял.

Дали двамата мошеници са успели да скрият нещо от плячкосаните пари или скорострелно са ги изхарчили, тепърва ще се изяснява. Междувременно банката, която светкавично уволнила Силвия, изплатила парите на ужиления си клиент, финансистите вече са завели иск срещу тримата обирджии и си искат обратно парите. Две години били нужни на разследващите, за да засекат всички детайли по престъпната схема и да поискат наказание за измамниците. Очаква се делото да влезе в съда в Разград преди лятната ваканция.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе