Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видинският панаир започна

Видинският панаир започна

Хиляди видинчани и гости на града присъстваха на официалното откриване вчера вечерта. То бе ознаменувано с пищна заря. Гости на събитието бяха заместник областният управител на Област Силистра Стоян Бонев, заместник областните управители на Област Видин Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, кметът на Община Ружинци Александър Александров и др. Стоян Бонев връчи на видинския кмет поздравителен адрес от името на областния управител на Силистра Ивелин Статев. Концертната програма на панаирната сцена започва всяка вечер в 20.00 часа с изпълнения на популярни български и сръбски изпълнители. Тази година в изложението участват повече от 200 търговци, производители и занаятчии от България и Сърбия. "Видин ми харесва и хората тук харесват това, което правя", каза за Радио ВИДИН Дочо Тодоров от Троян, който за поредна година представя своята продукция от керамика на Видинския панаир:

"Представям керамика, свързана с бита, градината. Всичко от керамиката се харчи тук. Не е толкова трудно, но отнема доста време и се иска умение. Характерно е, че всяко производство си има своите изисквания, начин на работа. Повече любов и познания трябват. Най-трудно се изработва керамиката, която се пече на глазура, защото два пъти се изпича, създава повече проблеми. За това се изискват повече умения при извършването на троянската шарка, която е характерна за нашия регион... Ще ви кажа, че независимо, че краят се води беден тук, специално нашите работи се търсят много повече от други места. Всички колеги са доволни."

Според документи, запазени в Държавен архив – Видин, началото на ежегоден Видински панаир се поставя на 15 август 1898 година. Решението е взето на извънредно заседание на Видинския градски общински съвет три месеца преди това. Независимо че има периоди, в които традицията е прекъсната, панаирът просъществува до днес и привлича гости отблизо и далеч. Тази година Видинският панаир ще продължи до 1 септември.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе