Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Римска колесница от ІІ век

Видео: Римска колесница от ІІ век

Историческият музей в Силистра ще посреща своите гости с атрактивни нови реконструкции на ценни паметници и изцяло обновена експозиция. Новата визия на музея е осъществена по проекта „Оживяване на античния Дуросторум", финансиран от щатската фондация Америка за България.

Обновената експозиция впечатлява с модерния подход и атрактивното представяне на паметници от преди векове. Най-новата придобивка е възстановка на римска колесница от ІІ век, създадена по артефакти, открити в Силистра през 80-те години на миналия век. Принадлежала е на знатен римски магистрат и е възстановена в оригиналния си вид.

Георги Атанасов - ръководител на проекта: "В България има няколко колесници. Тази колесница обаче няма аналог по богатството на скулптурните украси и конструкцията. Толкова много бронз, сребро няма в друга колесница."

Колесницата е изработена за около 5 месеца от местни майстори. В една от залите на музея са изложени оригиналните й части. В умален вид максимално точно е пресъдадена и античната крепост Дуросторум. Така посетителите могат да придобият визуална представа за мащабите и значимостта на цитаделата.

Георги Атанасов: "Това е цитаделата на късноантичния средновековен град. Знаем, че е построена от император Юстиниян, че е защитавала града от началото на ІV - до началото на XІX век с малки изключения, че е възстановена при хан Омуртаг. Знаем, че в нея е двореца на Омуртаг, патриаршеския дворец."

По проекта е монтирано ефектно осветление и мултимедия, с която могат да се провеждат интерактивни часове по история в музея. Издадени са и брошури на български и английски език.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе