Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Никулден в Силистра

Видео: Никулден в Силистра

Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец, покровител на рибарите, моряците, търговците и банкерите. Българският патриарх Неофит отслужи тържествена света литургия в 150-годишната църква „Св. Николай" в Тутракан. Патриарх Неофит освети и изцяло обновения музей на рибарството и лодкостроенето, който е единствен по рода си по цялото поречие на Дунав.

Вековната църква „Св. Николай" в Тутракан едва побра миряните, дошли да почетат светеца и да приемат празничната благословия на българския патриарх. Дядо Неофит лично води службата и освети никулденската трапеза. В словото си той припомни живота и делото на Св. Николай  и поздрави християните с големия празник:

- Бъдете благословени, радостни и честити. Домовете ви да бъдат пълни и да помислим за трудностите, които се явяват около нас в нашия живот и заедно да ги преодоляваме и да вървим напред към здраве, щастие и добродетелен живот. Божието благословение да бъде върху всички вас, върху вашите домове и вашите чада...Честит празник за много и много години!

След службата беше раздаден рибен курбан за здраве, а обновеният музей на рибарството в Тутракан стана първия в историята, осветен от българския патриарх.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе