Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Великобритания първа в света! Започва ваксинация

Великобритания първа в света! Започва ваксинация

Великобритания стана първата западна държава, която одобри ваксина за Covid-19 като ваксинацията започва от началото на следващата седмица, предаде Reuters.

"Помощта е на път", съобщи министърът на здравеопазването Мат Ханкок в сряда сутринта, след като регулаторните органи на Обединеното кралство предоставиха спешно разрешение за ваксина, направена от американския фармацевтичен гигант Pfizer и неговия германски партньор BioNTech.

Окончателният анализ на фаза 3 на изпитването на ваксината на Pfizer показва, че тя е била 95% ефективна за предотвратяване на инфекции , дори при възрастни хора, и не е причинила сериозни опасения за безопасността, съобщиха от компанията миналия месец.

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла приветства спешното разрешение като "исторически момент в борбата срещу Covid-19".

Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината - достатъчно, за да ваксинират 20 милиона души. Ханкок каза пред Би Би Си, че следващата седмица в Обединеното кралство ще бъдат налични първоначални 800 000 дози.

Възрастните хора в домовете за грижи, заедно със здравните работници и други уязвими хора, ще бъдат на първо място в списъка с приоритети.

В изявление здравният отдел заяви, че одобрението „е след месеци на строги клинични изпитвания и задълбочен анализ на данните от експерти от [Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA)], които са стигнали до заключението, че ваксината е изпълнила своите строги стандарти на безопасността, качеството и ефективността.

Премиерът Борис Джонсън приветства новината като "фантастична" в туит, като добави, че "защитата на ваксините в крайна сметка ще ни позволи да си върнем живота и да задвижим икономиката отново".

По-рано през деня "Файненшъл таймс" (Financial Times) цитира свои източници, според които Европейският съюз вероятно няма да започне да разпространява ваксини срещу коронавирус преди началото на следващата година.

За България днес стана ясно, че до четвъртък българското министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщи на извънреднен брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе