Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС върна 3025 бежанци в Турция

ЕС върна 3025 бежанци в Турция

От 4 април насам 3025 незаконни имигранти са били върнати обратно в Турция, а 79 бежанци от Сирия са приети в ЕС, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Той говори по темата в рамките на дебат какво ЕС успя да постигне със споразумението с Турция за бежанците.

Юнкер подчерта, че 6-те млрд. евро, които ще отидат в Турция съгласно договорката, се дават само за мигрантите - за храна и образование. От тези средства 45 млн. отиват директно за образование, а 40 млн. евро за хуманитарни програми за доставка на храна. Предстои обявяването на още проекти, каза Юнкер.

ЕК пък даде на Гърция срок до 26 април да състави стратегия за засилване контрола по границите. Въпреки че страната има прогрес, процесът по регистрирането на хилядите имигранти все още не е надежден.

ЕП дава 100 млн. евро за бежанците

Европейският парламент даде вчера зелена светлина за осигуряването на 100 млн. евро спешна помощ за бежанците в ЕС и 2 млн. за наемане на нов персонал в Европейския център за борба с тероризма на Европол (ЕЦБТ). Предвид спешността, евродепутатите ускориха одобряването на средствата в първия проект за изменение на бюджета за 2016 г. Процедурата беше завършена за малко повече от месец.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе