Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Усложнената зимна обстановка постепенно се нормализира

Усложнената зимна обстановка постепенно се нормализираДо обед се очаква възстановяване на движението по цялата републиканска пътна мрежа, съобщи в предаването „Преди всички“ инж. Георги Златев, директор на „Поддържане на пътната инфраструктура“ в Агенция "Пътна инфраструктура".

Очакват се температури от -15 и -20 градуса, затова и третокласните пътища са обработени с пясък, а по-високия клас пътища - със сол и калциев хлорид – материал, който работи и при тези минусови температури.

Механизацията, разчетена по оперативните планове на поддържащите фирми, е достатъчна. Броят на машините е достатъчен, увери Златев. По думите му, все повече фирми закупуват нова специализирана техника в добро състояние и инвестират в по-ефективна техника както от гледна точка на разхода на гориво, така и от гледна точка на преминаването по пътното платно.

Усложнената зимна обстановка в страната постепенно се нормализира. В Смолянско остава частичното бедствено положение в Мугла, Киселчево, Горна Арда.

Училищата в русенските общини Две могили, Бяла, Борово, Ветово и Иваново ще останат затворени днес.

Продължават проблемите с електрозахранването в област Враца. От събота, вече трети ден без ток са 12 села в общините Мездра и Роман. Там без електричество са над 2 хил. души. 

Вчера в Оряхово и Козлодуй заради вятъра прекъсна електроснабдяването. В някои населени места в тези общини все още аварийте не са отстранени.

Проблемите с електроснабдяването в Североизточна България ще бъдат отстранени до края на деня, ако времето е добро и достъпът - осигурен, увериха от дружеството "Енерго-Про".

Работи се и по разчистването на пътищата в страната. Продължава разчистването на снега в Силистренска област. Пътят за Силистра-Добрич е затворен за движение поради големи навявания в близост до селата Богорово и Главан. В района има полицейски патрул, който връща колите. В проблемния участък още от вчера има затънали в снега автомобили, изоставени от собствениците, които пречат на почистването. За Добрич е въведен обходен маршрут, през Алфатар и село Войново, но се пропускат само леки автомобили и микробуси. При село Средище преминаването също е затруднено. Там навяванията достигат до почти 2 метра. Все още непочистени и трудно проходими са много пътища от третокласната и четвъртокласната мрежа в цялата област и пътуването не е препоръчително.

Снегонавяването затруднява силно пътуването в Североизточна България. Пътят Русе-Варна бе отворен за движение тази нощ, а по-рано и пътят Шумен-граница Силистра. Затворен обаче бе пътят Силистра - Добрич.

Жп-линиите в страната са проходими.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе