Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС умува за сделка с Турция

ЕС умува за сделка с Турция

Всички страни членки да помагат за охраната на външните граници, призова Меркел

Лидерите на ЕС се очакваше снощи да обсъдят мерките за облекчаване на бежанската криза в Европа, като в центъра на разговорите е Турция, съобщи Би Би Си. Целта на срещата бе да осигури помощта на Анкара за плана за намаляване на бежанския поток. В замяна на своята подкрепа обаче турското правителство иска още от следващата година ЕС да започне облекчаване на визовия режим за турските граждани. Преди началото на срещата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че са нужни общи усилия на ЕС и че Турция играе ключова роля за решаването на безпрецедентната след Втората световна война бежанска криза. По-късно тя коментира, че всички страни членки трябва да са готови да изпратят свои служители за гарантиране сигурността по външните граници на ЕС. "Очевидно е, че само няколко страни поемат повечето бежанци и ако поискаме от тях да гарантират и външните граници, не мисля, че това би било справедливо разпределение на усилията", каза Меркел. Преди срещата в Турция на визита бяха зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по политиката на добросъседство Йоханес Хан. Те трябваше да докладват дали е постигнат напредък по екшън плана на ЕС, който предвижда по-голяма финансова и организационна помощ на Турция за справяне с мигрантите; Турция да разреши ЕС да помага за охраната на морските й граници; борба с контрабандата на хора; засилване на операциите по връщане на мигранти; създаване на зона за сигурност за бежанци в северната част на Сирия; напредък в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това, което иска Турция в замяна на помощта си, е безвизов режим за нейните граждани в страните от ЕС. Днес обаче Анкара даде да се разбере, че преди да се съгласи на сделка с ЕС, иска ускоряване на визовата либерализация, която да започне догодина, а не през 2017 г.

Папата: Спрете да се кланяте на парите

Папа Франциск призова човечеството да престане да се кланя на идола на парите, предаде АФП. "Капитализмът и печалбата се превръщат в зло само ако бъдат превърнати в кумир. Иначе те остават само инструмент", каза папата в интервю за френския седмичник "Пари мач". Ако парите и печалбата на всяка цена станат фетиш, предмет на обожание, ако обществената и икономическата ни система се основава на алчността, обществата ни вървят към разруха, заяви папа Франциск. Човечеството трябва да престане да обожествява парите и да върне в центъра на ценностите си човешката личност, почтеността, общото благо, бъдещето на поколенията, които ще населяват Земята след нас, подчерта Светият отец.

ЕП свали имунитета на депутат заради Русия

Унгарският евродепутат Бела Ковач временно бе лишен от имунитет по искане на прокуратурата в Будапеща, която го разследва за шпионаж в полза на Русия. "Свалянето на имунитета по никакъв начин не предопределя решението на съда за виновността или невинността на евродепутата, нито влияе върху изпълнението на функциите му като такъв", се казва в решението на Европейския парламент, което бе взето днес. Искането на унгарската прокуратура е още от 2014 г. Обвинението твърди, че евродепутатът е поддържал контакти с руските спецслужби от 2010 г., но разследването обхваща само периода от 1 януари 2014 г. Преди това 54-годишният Ковач, който членува в крайно дясната партия "Йобик", многократно категорично е отхвърлял тези обвинения, наричайки ги "незаконни и неоснователни". Той обвини унгарските спецслужби, че са го следили в нарушение на принципите на презумпцията за невинност.
Ако бъде признат за виновен по обвиненията, той рискува присъда от 2 до 8 г. затвор.

Имигранти използваха бяла мечка за прикритие

Трима нелегални имигранти са опитали да влязат на територията на Великобритания от френското пристанище Кале в камион, превозващ клетка с бяла мечка, съобщиха местни медии. Мечката, кръстена Нисан, трябвало да бъде закарана във Великобритания от зоопарка в Москва. Животното било превозвано в камион, но недалеч от Кале ключалката на ремаркето била разбита от трима нелегални. Без да се уплашат от опасния съсед, те влезли вътре и затворили вратата след себе си. Мигрантите обаче били открити от френската полиция само десетина минути по-късно и принудени да напуснат камиона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе