Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Производители на тютюн очакват 10% увеличение на изкупните цени

Производители на тютюн очакват 10% увеличение на изкупните цени

Производителите на тютюн в страната очакват увеличение на изкупните цени на продукцията до 10%. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, тазгодишната реколта е около 25 хиляди тона, а 90 на сто от продукцията е предвидена за износ.

Богата реколта с добро качество, така председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев определя настоящата стопанска година:

Реколта 2013-а година има в количествено отношение повишение с 10 процента или като цифра около 25 хиляди тона са произведени на територията на Република България. Качеството е с една идея по-добро от миналата година, което ни дава куража, че и цените имат абсолютно реална предпоставка да бъдат завишени с 5 до 10 процента.

Ориенталският тютюн е с най висока цена - 7 лева за килограм, добави Филев:

За сортова група "Басми", това е ориенталски тютюн, очакваме около 7 лева за килограм, "Кабаколак", който се отглежда в Североизточна България, между 4 и 5 лева, сортова група "Бърлей" между 3 лева - 3,50 лева за килограм и за "Вирджиния" - от 4 лева до 4,50 лева. Единственият бранш, на който продукцията се изкупува на 100 сто процента и 90 процента от суровината е предназначена за износ, това е тютюнът. Ние нямаме проблеми с реализацията на продукцията.

По данни на браншовата асоциация, над 200 хиляди души у нас се препитават от тютюнопроизводство.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе