Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

173 улици, 28 училища и един циклон носят името на Йордан Йовков

173 улици, 28 училища и един циклон носят името на Йордан Йовков

 173 улици в България носят името на Йордан Йовков.  28 са училищата и детските градини, които са наречени на името на големия класик на българската литература, читалищата са 15.  Средиземноморският циклон „Албена“, наречен от българските метеоролози на името на Йовковата героиня,  Фестивалът на изкуствата „Бялата лястовица“ в Балчик, бронзовата скулптурната фигура  в двора на родната къща  в Жеравна допълват дългия списък от паметни знаци, свързани с живота и творчеството на певеца на Добруджа. Всичко това е събрано и представено в сборника „Българската памет за Йордан Йовков“, издание на Регионалния исторически музей в Добрич, съобщи пред журналисти  д-р Кремена Митева. 

Обясним е фактът, че най-много са паметните знаци за Йовков в Добруджа, в областите Добрич и Силистра, твърдят съставителите. Кремена Митева подчерта, че първият паметник на писателя е издигнат в Генерал Тошево, открит през 1959

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на община Добрич. При проучването  съставителите са получили съдействие и от областните администрации в страната.  Екземпляри от изданието, което е илюстрирано с много документи и снимки, ще бъдат изпратени до всички областни управи, както и до училищата, читалищата и културните институти. 



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе