Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Telegram подслони джихадистите в нета

Telegram подслони джихадистите в нета

Серията терористични актове за пореден път показаха, че социалните мрежи са се превърнали в главен инструмент за координация и комуникация между джихадистите. Едновременно със събитията в Париж мащабна битка между привържениците на Ислямска държава /ИД/ и редовите потребители се завърза в социалните мрежи, най-вече в "Twitter", пише руското издание "Лента.ру". Екстремистите и техните поддръжници използваха хаштаговете ("Париж_гори") и споделяха радостта си от атентатите във френската столица. Администрацията на социалната режа реагира бързо - в арабския сегмент търсенето на хаштага, както и на англоезичния му аналог #ParisinFlames, беше ограничено, а профилите на радикалите бяха блокирани.

Всъщност дневният ред на джихада вече отдавна не се обсъжда и формулира в "Twitter" и дори не във "Facebook". В кървавата нощ официалната реакция на ИД се появи първо в един от чатовете на "Telegram", където джихадистите заявиха, че "14 ноември ще стане френският 11 септември" и обещаха да поразят следващите мишени - Рим, Лондон и Вашингтон. Сутринта на 14 ноември се появи аудиоизявление на секретаря на ИД Абу Мухаммад ал-Аднани аш-Шами, в което той обеща, че "тази атака е само

първата капка от бъдещия порой

и предупреждение за тези, които са способни да си вземат поука". В "Telegram" вече съществуват над 30 канала на джихадистите, по които се разпространяват съобщения на арабски, английски, френски, немски, турски, кюрдски, индонезийски, босненски, руски, бенгалски и урду. За сравнение - един от популярните им канали има 10 500 абонати, а руският - над 3000.
Цялата медийна активност на ИД се координира от медийния център "Ал Хаят", в чиито състав влизат няколко по-малки информационни подразделения, като рускоезичното "Фурат". Темите на тяхното "творчество" са доста различни - от видеозаписи на боевете, /с използване на камери GoPro и дронове/, самовзривявания и екзекуции до мирното ежедневие на завладените територии - уроци в местните училища, ремонти на пътища, производство на чипсове и сладолед, отчети за борба с тютюнопушенето и употребата на алкохол, допълва "Лента.ру".

Освен видеата джихадистите произвеждат и музикално съдържание. След заплахите срещу Русия ИД публикува нашида /религиозен химн/: "Скоро. Много скоро" на руски език. Сюжетите на нашидите са доста ограничени - джихад, прославяне на създадения халифат, заплахи към целия свят.
Още един важен инструмент на пропагандата на ИД е гланцираното списание "Дабик". Досега екстремистите са успели да редактират 11 броя. В статиите се обясняват действията и идеологията на джихадистите.

Там се появяват и интервюта с пленници

на ИД и със самите терористи. За по-големите региони са създадени собствени списания - на френски "Dar al Islam" /Земя на исляма/ и на руски - "Исток" /Извор/. Руското издание се отличава с достатъчно грамотно използване на езика и пълното отсъствие на препинателни знаци. Чрез "Дабик" муджахидините започнаха да искат откуп за пленници: на страниците му се появи "ограничено по време предложение" за откупуване на норвежки и китайски заложници.

Не е чудно, че новата социална мрежа "Telegram" масово се използва от членове на ИД, сблъскали се с враждебността на различни сайтове и видеохостинги. Записите и профилите на терористите активно се премахват от администрацията на "Facebook", "YouTube" и "Twitter", където за наблюдение на противозаконно съдържание се труди денонощно колектив от 100 души. На екстремистите не помага дори публикуването на различни езици за заобикаляне на филтрите на соцмрежите и опитите да се представят за независими военни кореспонденти или информационни активисти.
"Ислямска държава" разполага и с други канали за разпространение на информацията в нета. Това са по-неизвестните сайтове за споделяне на видеа, които са заливани от екстремистки аудио- и видеозаписи. Техните администратори със закъснение отстраняват джихадистките материали, линкове от които се публикуват светкавично в социалните мрежи.

Терористите също така активно използват виртуални дискове и популярните страници за обмен на файлове като justpaste.it и archive.org. Муджахидините се отказаха да използват джаджите на Apple. През февруари т.г. началниците на ИД забраниха на всички да употребяват и носят iPhone, iPad и дори iPod заради опасения, че устройствата се проследяват от американските спецслужби. На цялата територия на Ислямска държава е забранено да се ползват устройства с GPS, а от бойците се изисква да изключват геолокацията на своите смартфони.

Социалната мрежа

има секретни чатове

"Telegram" не предприема никакви стъпки за борба с терористите. Администрацията официално съобщава, че премахва противозаконното публично съдържание, към което се причисляват ботовете, но не и екстремистките клипове, снимки и аудиозаписи. Само че блокиранията не касаят живите потребители и особено груповите канали. Всички чатове и групи са частна и неприкосновена собственост и компанията не приема никакви заявки за тяхното изтриване и шпиониране. Тази корпоративна политика доведе дотам, че "Telegram" не само се превърна в идеално средство за общуване на злонамерени лица и терористи, но и в удобен механизъм за разпространение на тяхната пропаганда.

Освен това от октомври 2013 г. соцмрежата предлага опцията "Secret Chats", където само изпращачът и получателят на съобщенията разполагат с ключа за тяхното разкодиране. Самата преписка попада на сървъра в шифрован вид, а историята на разговора се записва единствено върху участващите в нея устройства.
"Telegram" вече открито бе обвинена в помагачество на терористите. През октомври двама тийнейджъри от Англия и Австралия бяха задържани, докато подготвят терористичен акт в Мелбърн. Те съгласували действията си чрез соцмрежата и разменили над хиляда съобщения. Това накара британското правителство за пореден път да повдигне въпроса за забрана на кодирането при преписки. Някои страни като Иран и Китай вече блокираха "Telegram".

Парижките касапи си
писали в PlayStation 4

Парижките смъртници са общували помежду си чрез каналите за комуникация на конзолата за електронни игри "PlayStation 4" (PS4), съобщи белгийският вътрешен министър Ян Ямбон. В неделя в "Моленбек", предградие на Брюксел, полицията проведе серия от арести на заподозрени за участие в касапницата в Париж. Неофициално бе съобщено, че трима от седемте смъртници са жители на "Моленбек".

Белгийската връзка лъсна, след като пред концертната зала "Батаклан" бе открит изоставен автомобил "Фолксваген Поло" с тамошна регистрация. Наскоро Ямбон описа Брюксел като "слабото звено" на битката срещу терора. "Това, което ме държи буден нощем, е момчето пред своя компютър, което търси послания от ИД и различни проповедници на омраза", допълни министърът. Той отново предупреди за нарасналото използване мрежата на "PlayStation4", която дава възможност на терористите да общуват помежду си и затруднява възможностите на властите за наблюдение. Според него PS4 е по-трудна за проследяване дори от приложението WhatsApp. Ясен сигнал, че използването на конзолата за игри от ИД дойде през юни, когато австрийски юноша бе арестуван, след като свалил рецепти за приготвяне на взрив на своята PS4.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе