Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Джак Ма: Търговската война е най-глупавото нещо на света

Джак Ма: Търговската война е най-глупавото нещо на света

Китайският милиардер и създател на Alibaba Джак Ма отново разкритикува търговската война между САЩ и Китай.

"Това е най-глупавото нещо на този свят", заяви Ма по време на Международното изложение за внос, което се провежда в един от основните центрове за търговия на Китай - Шанхай.

Търговският дефицит на Вашингтон с Пекин, който Тръмп обвини за различни икономически злини, помогна да се създадат работни места в САЩ и без него страната щеще да има големи проблеми, посочи Ма, цитиран от Bloomberg.

Според него е безсмислено да се налагат мита върху стоки, защото неговата страна е на път да се превърне в основен купувач на чуждестранни продукти. Всъщност това са услуги - като тези в интернет - задвижвайки растеж на работните места, за разлика от традиционното производство.

Преминаването на Китай към вносния модел "ще бъде огромна болка за много фирми, но също така ще създаде добра възможност за много потребители", каза милиардерът.

"Това е най-голямото предизвикателство за Китай, да се превърне в страна вносителка. Но това е и най-великата възможност за света", категоричен е Ма.

Китайският президент Си Дзинпин вече обеща да намали вносните мита, да разшири достъпа до пазара и да внесе повече от чужбина.

По думите на Джак Ма, глобалната бизнес общност също се противопоставя на търговската война. Председателят на Roche Holding Кристоф Франц беше сред онези, които подкрепиха коментарите на китайския милиардер.

"Швейцарското богатство е изцяло създадено от отворени граници и търговия и това може да служи като пътеводна светлина за други страни", каза Франц.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе