Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хашим Тачи подаде оставка като президент на Косово

Хашим Тачи подаде оставка като президент на Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”. Решението му е във връзка с потвърдения обвинителен акт от Специалната прокуратура за военни престъпления в Хага, съобщи БГНЕС.

От прокуратурата потвърдиха и обвинението на лидера на Демократическата партия за Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели. Адвокатът на обвиняемите Том Гаши съобщи, че се очаква Тачи и Весели да отпътуват за Хага през следващите дни. Според него ще последват още арести. „Имаме информация, че през следващите дни се очаква изпращането на г-н Тачи и г-н Весели“, каза Гаши.

През септември Хашим Тачи заяви, че ще подаде оставка в момента, когато Международният съд за военни престъпления в Косово потвърди обвиненията срещу него. Той беше извикан на интервю в Хага и след завръщането си каза, че не е бил питан за нито едно убийство, въпреки твърденията на медиите, че като един от основателите и ръководителите на Армията за освобождение на Косово (АОК) е сред заподозрените за убийството на над 100 цивилни албанци, сърби и други по време на и непосредствено след войната в Косово през 1998 - 1999 г.

Вчера силите на ЕУЛЕКС нахлуха в къщата на Якуп Красничи, който по-късно беше арестуван. Малко по-късно се получи потвърждение на обвинителния акт срещу Реджеп Селими, който заяви, че заминава за Хага на следващия ден (т. е. днес – бел. ред.). 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе