Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Техеран показва къде е свален дронът, Тръмп с нови санкции

Техеран показва къде е свален дронът, Тръмп с нови санкции

Вашингтон  настоява, че летателният апарат е бил в международното въздушно пространство

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф публикува в Туитър карта с точни координати, които според него доказват, че сваленият в четвъртък от Иран американски безпилотен дрон се е намирал в иранското териториално въздушно пространство, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Техеран твърди, че дронът е бил свален, защото е нарушил въздушното му пространство и е пренебрегнал много предупреждения. Вашингтон отхвърля тези обвинения и настоява, че летателният апарат е бил в международното въздушно пространство.

На картата, която министър Зариф пусна в профила си социалната мрежа, са изобразени и два жълти квадрата по маршрута на дрона, които според данните в нея обозначават изпратени ирански радио предупреждения.

"Не може да има съмнение къде се е намирал безпилотният самолет, когато е бил свален", пише Зариф под публикацията.

В същото време иранското външно министерство призова шарже д'афер на посолството на Обединените арабски емирства в Техеран, за да изрази протест срещу ролята на неговата страна в изпращането на американски дрон, който според Иран е прелетял през въздушното му пространство, предадоха ДПА и Ройтерс.

Иран заяви, че дронът, който беше свален в четвъртък, е излетял от американска военна база в ОАЕ и е летял към Иран. Според иранската агенция ИРНА Техеран е порицал днес "неприемливото сътрудничество" между ОАЕ и чуждите войски, които приближават иранските граници.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Израел са основните съюзници на Вашингтон в Близкия изток, отбелязва ДПА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес пред журналисти в Белия дом, че ще наложи допълнителни санкции на Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрени оръжия и че възможността да бъдат предприети военни действия срещу Иран "остава на масата".

"Въвеждаме допълнителни санкции срещу Иран. В някои случаи придвижваме нещата бавно, но в други случаи действаме бързо", като той.

Президентът увери, че ако иранците се откажат от ядрената си програма, той ще стане най-добрият им приятел, предаде Франс прес.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие и когато те приемат това, ще имат богата страна, ще са толкова щастливи и аз ще съм им най-добрият приятел. Надявам се това да се случи", каза Тръмп.

Той изрази готовност САЩ бързо да постигнат споразумение с Иран, което да съживи иранската икономика, отбелязва Ройтерс.

"Ще го наречем "Да направим Иран отново велик", каза Тръмп, който имаше подобен лозунг по време на предизборната си кампания - "Да направим Америка отново велика".

Тръмп благодари на Иран, че не е свалил в четвъртък пилотиран американски разузнавателен самолет, предаде ТАСС.

Президентът определи като "много мъдро" решението на Иран да не се открива огън по пилотирания самолет, който е летял редом със сваления американски дрон. По думите на Тръмп САЩ са признателни на Иран за това решение. Той добави, че не знае дали свалянето на дрона е било преднамерено или неволно, но допусна, че е било преднамерено.

Президентът заяви, че Бюрото за имиграционен и митнически контрол полага усилия да изгони престъпната банда МС-13 от САЩ. Бюрото утре ще извърши акции по депортиране в редица градове в страната, съобщи тази седмица и.д. директор на бюрото Марк Морган, предаде Ройтерс.

Акциите ще са насочени към около 2000 семейства, които са получили заповеди за депортация в десетина града, сред които Хюстън, Чикаго, Маями и Лос Анджелис, съобщи вчера в. "Вашингтон пост".

Междувременно в Иран е екзекутиран Джалал Хаджизавар, бивш доставчик на министерството на отбраната, осъден за шпионаж в полза на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки местни медии.

Хаджизавар е работел за авиокосмическата агенция на иранското отбранително министерство. Той е напуснал поста си преди девет години. Присъдата срещу него беше издадена от военен съд, след като при разследване в дома му били открити документи и шпионска техника.

Не се уточнява кога е изпълнена екзекуцията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе