Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Строс-Кан съветва сръбското правителство безплатно

Строс-Кан съветва сръбското правителство безплатно

Белград. Бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан ще съветва сръбското правителство безплатно първите три месеца. Това заяви самият той пред журналисти, предадоха световните медии.

Строс-Кан, който бе избран за икономически съветник на сръбското правителство, пристигна в Сърбия във вторник и още на първия си работен ден се срещна с вицепремиера Александър Вучич, министъра на икономиката Саша Радулович и министъра на финансите Лазар Кръстич.

На пресконференция след разговорите той каза, че ще се постарае да помогне на сръбския народ да преодолее проблемите си. "Разбира се, няма да е лесно - световната икономика е в криза. Сръбската икономика също се сблъска със сериозни проблеми, но те са преодолими и ако се положат достатъчно усилия, може да се постигне успех", заяви Строс-Кан.

Той добави, че няма "вълшебна пръчка", за да оправи незабавно нещата в икономиката, но изрази увереност, че резултатите от работата на новото сръбско правителство скоро ще станат видими. "Аз ще давам съвети, а кабинетът ще взема решения и ще ги изпълнява", отбеляза съветникът.

Вучич отбеляза, че Строс-Кан е един от най-добрите специалисти в света и сръбското правителство оценява високо неговото съгласие да стане съветник. Той съобщи, че скоро правителството ще състави краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план за излизане от кризата, а Строс-Кан няма да остане за постоянно в Сърбия, а периодично ще дава консултации.

"Подготвени са три пакета мерки, свързани с държавния дълг, бюджетния дефицит и данъчната политика, за чието изпълнение ще работят два екипа - един в Белград и един в Париж", уточни Вучич.

Преди да оглави МВФ (2007 - 2011 г.), Доминик Строс-Кан е натрупал голям опит, работейки в ключови френски министерства. В различни години той е бил министър на промишлеността, икономиката, финансите. Три пъти е избиран за депутат във френския парламент и е ръководел парламентарната комисия за финанси.

Репутацията на Строс-Кан пострада заради обвиненията в сводничество, които бяха повдигнати срещу него във Франция. На днешната пресконференция новият съветник на сръбското правителство отказа да коментира този скандал.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе