Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Стотици населени места в страната са без ток

Стотици населени места в страната са без токЕдна част от резервните мощности, произвеждащи ток, са активирани, съобщиха за "Хоризонт" от Електроенергийния системен оператор. Заради липсата на ток в близо 600 населени места, потреблението е колкото и през дните преди застудяването. Няма аварии по мрежата високо напрежение, която се обслужва от ЕСО.

В стотици населени места има прекъснато електрозахранване заради тежката метеорологична обстановка, съобщиха за "Хоризонт" от трите електроразпределителни дружества. 

Най-тежка продължава да бъде ситуацията  в Югоизточна България, където 370 места са без ток, съобщиха за "Хоризонт" от  ЕНЕРГО-ПРО.  По-рано Николай Николов от ЕНЕРГО-ПРО съобщи, че най-тежка е ситуацията в Североизточна България, като без ток там са били около 400 населени места и 70 000 души:
Постепенно вятърът утихва и ситуацията се подобрява в Добрич, Горна Оряховица, Габрово и Търговище. Без промяна остават областите Разград и Шумен, както и във Варна. Най-сериозни са проблемите в Добрич, Силистра и Шумен. В Пловдивско снегът вече почти е спрял и екипите на EVN са отстранили много аварии, обясни говорителят на дружеството  Петър Костадинов:
Към момента 80 селища са с проблеми в захранването - основно в Сливенска и Старозагорска област. Сутринта те бяха към 110, но до края на деня би трябвало да се оправим, а там, където е ясно, че работата ще продължи и през вечерта, имаме готовност да сложим генератори, така че докато ние работим, то хората да имат захранване.
Преди обяд в Стара Загора имаше около 60 села с частично или цялостно нарушено електрозахранване, а в Сливен  - около 40, допълни Костадинов:

Навсякъде авариите са локализирани, като причината е обилният снеговалеж. Имаме девет счупени стълба. 

В Западна България ситуацията също се подобрява, обясни Борислава Луканова от ЧЕЗ:
Все още има засегнати места. Без електрозахранване има в Монтана и във Враца, където е най-тежка обстановката. Там частично са засегнати в 6 общини около 100 населени места. По-малко засегнати има във Видин - 2, в Плевен - 3, в Перник - 4, а в област Кюстендил са 9 населени места, които са засегнати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе