Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грипът може да засегне мозъка и сърцето, твърди вирусологът акад. Ангел Гълъбов пред ТРУД. Според Гълъбов мутациите на вирусите се дължат на малки промени в генетичния им апарат по неизвестни причини. Не е много ясно и какво се случва с грипните вируси в междинния период, между сезоните. Очевидно са сред хората, но какво точно става с тях, засега не е изяснено.

Грипните вируси се размножават в белите дробове – в носните ходове, бронхите, бронхиолите и самите дробове. При взаимодействието с имунната система, локализирана в тази област, в поразените от вируса клетки се отделят вещества, които преминават в кръвта и поразяват мембраните на малките кръвоносни съдове. По тази причина редом с пораженията в белите дробове се появяват поражения и в много други органи. Грипът е заболяване на цялото тяло. Може да бъде поразен сърдечният мускул, да се стигне до тежък миокардит и човек да загине от това. Може да бъде поразен мозъкът – мозъчните съдове; средното ухо – много често; могат да бъдат засегнати някои жлези с вътрешна секреция. Това се нарича оксидативен стрес.

Виж повече

България е трета в Европа по брой аптеки, отбелязва СЕГА, позовавайки се на Асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г.. У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека.

Расте и броят на аптеките у нас, които работят със Здравната каса, т.е. осигуряват и отпускат безплатни или частично платени медикаменти. През 2010 г. те са 2041, а през 2015 г. броят им вече е 2259. Съответно в този период рязко намалява и броят на аптеките с прекратен - заради нарушения или по собствено желание, договор с НЗОК. Основният проблем у нас според здравното министерство обаче е липсата на аптеки в малки населени места, а също и на достатъчно денонощни обекти дори в областни градове.

Виж повече

Лед скова реките у нас, пише ТРУД. Заради ниските температури реките у нас започнаха да замръзват, като вчера Дунав бе скован от над 50% ледоход, съобщиха за „Труд“ от Агенцията за проучване и поддържане на реката. Край Силистра ледоходът бе дори 60 на сто, а край Лом и Видин -70%-80%. Заради леда кризисният щаб в Русе реши корабите да се приберат в зимовници или естествени укрития. Граждани публикуваха снимки и на заледявания на реките Искър и Марица. Според очевидец Струма е замръзнала край Сандански. Според НИМХ към БАН вчера към 8 сутринта напълно замръзнали са били  р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Луда Камчия при с. Бероново и р. Тополница при с. Поибрене.

Сняг ще има до Великден, вещае климатологът Георги Рачев пред СТАНДАРТ. Според него, ситуацията тази година е много рядка и не е наблюдавана в страната през последните 30 години. Освен ниските температури, вятърът допълва картината и създава впечатление за още по-студено време. Валежи от сняг ще има още няколко седмици напред и почти до Великден, който тази година е на 16 април. "Но пък сезонът за каране на ски ще продължи със сигурност до средата на април", допълни Рачев.

Виж повече

Български език вместо музика и математика вместо рисуване. Това е вариантът на учителите, за да наваксат с учениците уроците, които изпуснаха заради грипната и дървената ваканции, обяснява СТАНДАРТ. Как обаче ще се преобразуват часовете, за да могат учениците от първи до единадесети клас да ни наваксат, престои да стане ясно. "Част от учителите са напред с материала, те практикуват с цели раздели, а не с единични уроци преди всяко контролно и за тях проблем надали ще има", обясниха от регионалния инспекторат по образование в София. Други учители обаче преподават уроците един по един и след два или три урока пускат контролни или бързи тестове, но това все пак им отнема по един учебен час.

Виж повече

Адрес вкарва в 1-и клас със седем бонус точки, научаваме от МОНИТОР. От следващата учебна година столичните школа ще записват най-малките си ученици по нови правила. Директорите ще имат четири задължителни критерии с фиксиран брой точки, с които ще пресяват децата. Това предвижда работният вариант на системата за прием на ученици в първи клас на Столична община, който се очаква тази седмица да бъде обявен официално, съобщи на дирекция „Образование“ към СО Мария Минчева. До момента школските директори имаха пълната свобода да приемат с различни изисквания и точки, които се определяха от Педагогическия съвет на училището.

Според новите разпоредби първият задължителен критерий ще бъде постоянният адрес на територията на административния район на училището, който ще носи и най-много точки – 5. Вторият е настоящият адрес, който ще дава допълнителна преднина от още две точки. Третият задължителен критерий е братче и сестриче в същото школо, който носи четири точки. Четвъртият пък е „ученик – сирак“ и дава преднина от три точки.

Виж повече

Над 1000 училища са били закрити на територията на страната ни за последните 16 години, съобщава синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“, цитиран от ТРУД. Според синдиката в училищата в страната се наблюдават два основни порока на българската просвета. „Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряването на равен шанс за децата и учениците“, споделят от „Образование“. Вторият порок е по-стар и по-страшен – това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия за учениците.

Виж повече

Безработицата у нас най-ниска от 7,5 години, сочи 24 ЧАСА. Тя е 7,1%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник. За последно подобни ниски нива са били отчитани през лятото на 2009 г. През ноември 2016 г. 229 хил. души у нас са били без работа. Това е с близо 35 000 по-малко в сравнение с година по-рано. Безработицата у нас е и под средното ниво за целия Европейски съюз, което е 8,3 на сто.

МОНИТОР се възхищава от сиянието на женското тяло в акварелите на Светлин Русев. Маестро Русев удържа обещанието си: след като живописните платна от изложбата му „Носталгичен град“ в галерия „Арте“ бяха буквално разграбени доста преди обявената финална дата на проявата, в знак на уважение към своите почитатели художникът, както беше казал, продължи живота на експозицията с акварелни рисунки на голи тела. Двайсетте изящни почти едноформатни творби – 50 на 60 см, са съвсем нови – създадени са от автора на предела между старата и новата година, специално за да изпълни поетия ангажимент. Някои от тях са датирани 2016-2017 година, а останалите са плод на вдъхновения от първите дни на януари. .

Виж повече

Отиде си и Борислав Стоев - един от бащите на съвременната модерна художествена илюстрация, който повече от седем десетилетия следваше мъдрия съвет на учителя си Илия Бешков: "Рисувайте, рисувайте, докато се превърнете в рисунка, както Бах се превърна в музика", четем In Memoriam в СТАНДАРТ. В страната на вечните сънища Борислав Стоев ще се превърне в част от неугасващата светлина и доброта на своите приказни герои - персонажи от световната и отечествената литературна класика за деца, юноши и възрастни Стоев през целия си живот беше един Дон Кихот на състраданието, добротворчеството, милосърдието. Той воюваше с вятърните мелници на посредствеността, бездарието и зломислието, но неговото оръжие беше перото, което не убиваше, а възвисяваше.

Виж повече

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе