Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Евдокия Манева за оттичането на отходни води в резервата Сребърна: Абсолютно необходима е намесата на МОСВ

Евдокия Манева за оттичането на отходни води в резервата Сребърна: Абсолютно необходима е намесата на МОСВ


Министерството на околната среда и водите не може да няма отношение към това как се изграждат пречиствателните станция, още повече в района на резерват Сребърна, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева. Тя коментира слуховете, че в езерото на резервата се вливат отходните води от близкото село:

Проблемът за пречиствателната станция е, че трябва да се вземат две решения с участието на МОСВ С много усилия,  парите, които минаваха през държавния бюджет и се отпускаха на общините за екологични инвестиции вече минават през предприятието за управление на средства по околна среда, които са на директно подчинение на министерството, така че ако трябва някакъв ресурс , то това не може да се случи без МОСВ. Аргументите за това, че МОСВ трябва активно да действа в този случай са много. Дали обаче решението с тази пречиствателна станция е било правилно е съществен въпрос. Не случайно станцията има акт 15, а не акт 16.

Според нея има основание за тревога за компрометиране на резервата: Абсолютно необходима е намесата на МОСВ в случая, както и на неправителствените организации. Много интересно защо неправителствените организации не са организирали акции през всичките години.

До момента данните от постоянния контрол за чистотата на водите в езерото не са дали никакво отклонение от нормите, съобщи заместник-кметът на община Силистра Емил Гойчев  и цитира официални документи: Този проблем беше преекспониран. Водите на езерото не са повлияни в отрицателен смисъл от тези води, които се вливат от канализацията и от този нерегламентиран канал.

Експерти от русенската екоинспекция са проверили състоянието на канализацията и през шахтите. Никъде не е установен оттичане на отпадни води. Констатациите са описани в протокол. По официални данни повече от две трети от имотите в селото са включени в канализацията, но много малка част от тях я използват. Почти всички къщи все още са с външни тоалетни, в селото живеят предимно пенсионери, които нямат средства да инвестират, а има и много необитаеми къщи.


Цялото интервю с Евдокия Манева и репортажа на Маргарита Иванова чуйте в звуковия файл.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе