Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

US делегацията в Сочи - мощно послание за човешките права

US делегацията в Сочи - мощно послание за човешките права

Вашингтон. Белият дом изпрати силно послание към Русия с обявяването на американската делегация за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. В делегацията участва великата американска тенисистка Били Джийн Кинг, която не крие своята хомосексуалност.

Администрацията на Путин предизвика вълна от неодобрение и решения за бойкот на Игрите по цял свят с дискриминационен закон, забраняващ "гей пропагандата", без да дефинира какво разбира под пропаганда. Под предлог за "предпазване на децата" законът стимулира крайно настроени хомофобски и ксенофобски групи безнаказано да извършват насилие над хора, които защитават равните човешки права за всички, както и просто на такива, които им се струват хомосексуални или носят символа на дъгата. Президентите на Франция Франсоа Оланд и на Германия Йоаким Гаук категорично заявиха, че няма да присъстват на Олимпиадата, а множество бизнеси и организации призовават за бойкот. 

В американската делегация в Сочи няма да участва нито президентът Барак Обама, нито първата дама, нито вицепрезидентът, а това се случва за първи път от Олимпиадата в Сидни през 2000 г. 

"Президентът Обама е изключително горд от нашите американски спортисти и с нетърпение очаква да вика за тях от Вашингтон", се казва в изявление на Белия дом. "Той знае, че те ще покажат най-доброто от Америка - многообразие, решителност и екипна работа", продължава текстът и посочва, че делегацията представлява многообразието на Съединените щати. Думата "многообразие" е положителен термин, който се използва за включването на малцинствени групи и развноправието между хората с различни религии, цвят на кожата, произход и сексуалност. 

Делегацията в Сочи ще присъства на събития, ще се среща с американски спортисти и ще участва в церемонията по откриването на Игрите. Неин водач е Джанет Наполитано, бивш министър на вътрешната сигурност на САЩ, която в момента е председател на Калиформийския университет. С нея ще бъде и легендарният фигурист Браян Боитано, олимпийски шампион от 1988 г. В делегацията за закриването на Олимпиадата ще вземат участие Бони Блеър и Ерик Хайден, които имат по 5 златни медала по шорттрек, както и хокейната звезда Кейтлин Кехоу, която също е хомосексуална. Обявяването на делегацията я завари над учебниците за изпита й по конституционно право. 

"С това послание Белият дом поставя акцент върху американците, които значат какво означава да имаш права и свободи по конституция. Това представяме ние в Сочи и то не е по-различно от всичко, което е въплътено в духа на Олимпизма", каза Кехоу пред USA Today Sports. Тя се надява това да обедини американския отбор и да изпрати послание за любов и приемане към света. 

Международният олимпийски комитет (МОК) е получил уверения от руското правителство, че спортистите и зрителите на Олимпиадата няма да станат жертви на дискриминация въз основа на сексуална ориентация. Президентът на организационния комитет Дмитрий Чернишенко е заявил още миналия месец, че няма да има наказания за хората, които носят символа на дъгата (универсалния символ за равенство на различните хора). Президентът Путин е забранил всички шествия и демонстрации в периода около Олимпиадата и Параолимпиадата, но президентът на МОК Томас Бах каза миналата седмица, че ще бъдат обособени специални протестни зони.  

Това е пореден епизод в напрегнатите отношения между САЩ и Русия, след като през есента Обама отмени насрочена среща с Путин, след като Русия предостави политическо убежище на Едуард Сноудън - бившият служител на Агенцията за национална сигурност, който разкри скандални факти за масовите подслушвания и шпионаж, извършвани от американското правителство. САЩ има проблем и с ракетната отбрана на Русия, както и с редица нарушения на човешките права, сред които насилието и дискриминацията над ЛГБТ хора и забраната за осиновяване на руски деца в САЩ. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе