Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

630 снимки се състезават във фотоконкурса за река Дунав

630 снимки се състезават във фотоконкурса за река Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“, съобщават от ведомството. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.

В конкурса се включиха над 200 души. Повечето от тях са изпратили по няколко  снимки - пейзажи, исторически и природни забележителности, заснети през различните сезони на годината. Нощни кадри или направени с дрон, както и подводни фотоси. Най-много са от жители на Русе, следвани от Видин, София, Козлодуй, Свищов, Силистра, Плевен и Оряхово. Снимки са получени дори от Велико Търново и Етрополе. Най-младият участник в надпреварата е на 11 години, а най-възрастният –  на 72 години. 

Конкурсът цели да популяризира природните красоти на Дунав и да стимулира развитието на туризма, посочват от министерството. Най-добрите 12 снимки ще станат част от изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на 29 юни, когато с различни инициативи в града по традиция се отбелязва международният ден на реката. За фотографиите на първо, второ и трето място ще има атрактивни награди. Подготвени са и много поощрителни награди. Някои от снимките ще бъдат изложени на „Моста на влюбените“ в София през октомври в експозиция, която ще е част от заключителното събитие за Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион - Седмия годишен форум и срещата на министрите с ресор туризъм. Акценти на форума са регионалният туризъм като генератор за икономически растеж и ключов фактор за справяне с екологичните, социално-икономическите и демографските предизвикателства, както и културното наследство в политиките на ЕС като ресурс за устойчиво развитие.

Победителите в конкурса ще бъдат уведомени чрез предоставените от тях контакти, а наградите ще бъдат връчени при откриване на изложбата в Русе или ще се изпратят по пощата.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе