Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 9 ноември 2015 година

Снимката на 9 ноември 2015 годинаДесетки признателни потомци се качиха на Хижата във Враца, за да участват в тържеството за 138-годишнината от освобождението на Враца от турско робство. Всички те си спомниха сигнала на Вестителя на свободата - тръбача Петлак, край чийто паметник се събраха малки и големи днес. Сред официалните лица бяха заместник-председателят на парламента Явор Хайтов, местните депутати Петя Аврамова, Георги Божинов, Красимир Богданов и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, врачанският митрополит Калиник. Временно изпълняващият длъжността кмет Красимира Георгиева поздрави множеството със слово, в което думите "признателност" и "благодарност" имаха основна роля. Траянополският епископ Киприян отслужи молебен-водосвет. В програмата на честването тази година се включиха средношколски смесен хор при СОУ "Отец Паисий" Враца и духовият оркестър при Народно читалище "Развитие"-Враца.

Новоизбраните кметове и общински съветници в община Видин положиха клетва и встъпиха официално в длъжност. Тържественото заседание бе ръководено от най-възрастния общински съветник Цецко Иванов. Досегашният кмет на Видин Герго Гергов предаде символичните атрибути на властта на Огнян Ценков, който ще ръководи общината през следващите 4 години. "Искам да пожелая на бъдещия кмет, който вече даде клетва, г-н Ценков, да бъде много здрав, да взема решения така както би ги вземал, ако това касае неговото семейство и от резултатите всички ние да живеем по-добре. Бъдете здрави", пожела Герго Гергов. Новият кмет на Видин Огнян Ценков призова за диалогичност и екипна работа: "Съзнавам каква чест е и отговорност да заемам този пост. Да загърбим тяснопартийните интереси за по-доброто бъдеще на община Видин." Четирима съветници, предложени от групата на ГЕРБ, си направиха самоотвод за председател на Общинския съвет, като до гласуване стигнаха Росица Кирова от "Единни за промяна" и Генади Велков от дясно-центристката коалиция "Надежда". След тайно гласувано за председател на новия Общински съвет бе избран Генади Велков с 15 на 22 гласа.
"Поемам ангажимент да не влизам в никакви битки в този Общински съвет, защото за тези години се нагледах на какви ли не безсмислени войни. Войните свършиха със завършването на изборите", каза Генади Велков.

Днес на тържествена сесия в присъствието на заместник-областния управител на Монтана Нина Петкова новоизбраният кмет на община Берковица Милчо Доцов, кметовете на села и общинските съветници положиха тържествена клетва. Заседанието бе открито от най-възрастния съветник Борис Цветков, който подчерта важната роля на местния парламент и отговорността, която съветниците носят пред обществото. Последва гласуване на председател на Общинския съвет. Единственото предложение бе за д-р Илиян Тимчев от квотата на БСП. След проведено тайно гласуване той бе избран с 14 гласа "за", срещу четири празни плика.

Общинските съветници и кметът на Община Берковица ще приемат декларация против закриването на Районния съд и прокуратура в Берковица. Още на първата сесия, макар и тържествена, предложението за изготвяне на документа бе направено от общинския съветник Емилия Григорова. Местният парламент декларира права на председателя Илиян Тимчев и кмета Милчо Доцов да подготвят декларацията, която след това да бъде подписана от представителите на всички партии и коалиции в Общински съвет, съобщиха от пресцентъра на Община Берковица.

Задълбочават се разликите в икономическото и социалното състояние между регионите в южна и северна България, предупреждават от Института за пазарна икономика. В предаването на Хоризонт "Преди всички" главният икономист на института Десислава Николова отчете, че градовете в южна България се развиват с по-бързи темпове, заради повечето инвестиции. Като негативен пример от института посочват Видин и Враца, където заетостта е под критичната. "В Северна България са и областите, които все още не успяват да възстановят своите трудови пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%. Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч."
Днес от Института за пазарна икономика представиха данните от изследване за социалното и икономическо състояние на  регионите в страната.


Падна цената на мегават час за отопление на общинските обекти в Монтана. 21-о общински звена ще се отопляват на газ с по-ниска цена, договорът за новия отоплителен сезон вече е подписан, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. "Вече е факт подписването на договора с "Топлофикация" за отоплителния сезон от 1 ноември до 31 март 2016 година. Става въпрос за 21 общински звена- здравеопазване- детските ясли, в спорта и свързаните дейности със спортните комплекси "Младост", "Огоста", залата по джудо, волейболната зала, социалните заведения, Дневният център за деца и младежи с увреждания, Социалният патронаж, Комплексът за социални услуги, културата и младежките дейности- Обединеният детски комплекс, зала "Кутловица", Младежкият дом, Регионален музей, Регионална библиотека, Художествена галерия, храмът "Св. Св. Кирил и Методий", пенсионерският клуб, Обредни дейности... заедно с административните звена на Общината тук, в областна администрация, и звеното за местни приходи", каза Златко Живков. Около 20 процента е намалението на цената на природния газ за новия отоплителен сезон. От началото на годината до 1 ноември са изразходвани 1209  мегават часа за отопление на стойност почти 254 хиляди лева, уточни Златко Живков и допълни, че Общината няма задължения към "Топлофикация".

От днес започна прием на проекти по мярката "Помощ за подготвителни дейности" от новата програма "Развитие на селските райони". Бюджетът за приема е над 3 милиона евро. Целта на проектите по подмярка "Помощ за подготвителни дейности" е с европейски пари да се финансират инициативи, свързани с подготовката на стратегии за местно развитие. Допустими за финансиране са местни партньорства или вече създадени местни инициативни групи. Те може да са прилагали подхода "Лидер" в предишния програмен период, тогава ще получат до 25 000 евро за проектите си. Ако местните инициативни групи не са били финансирани по старата програма за селските райони, максималният размер на финансовата помощ за тях е 30 000 евро. Парите са за учредяване на публично-частни партньорства, за обучение на местни лидери, за проучвания и анализи на територията или за подготовка на стратегии за развитие на местната общност. Проекти ще се приемат от днес до 11 декември.

Предстои физико-химични анализи на пробите, взети преди дни от река Войнишка в землището на видинското село Буковец. Експерти от екоинспекцията са извършили незабавна проверка миналия вторник след сигнал чрез телефон 112 за мъртва риба и оцветяване в черно водите на реката. Резултатите на измерените на място показатели "активна реакция" и "разтворен кислород" са в рамките на нормалните за типа на водния обект, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Географията е силно дискриминиран предмет в българското училище, защото в новия учебен план драстично са орязани часовете, обявиха от Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.  В проекта на Наредба за учебния план часовете по география ще бъдат премахнати от програмата за 11 и 12 клас. Заради  несъгласие с новия учебен план учители по география във Видин днес носеха трикольорни ленти в знак на протест, каза представителят на асоциацията за областта Елена Матеева.

Община Враца  се включи в 8- мото издание на Черноморския туристически форум във Варна, организиран от Варненската туристическа камара под патронажа на Министерството на туризма. Темата на тазгодишния туристически форум беше "Регионалните културно- исторически продукти на България - единни в многообразието". Община Враца е участвала със собствен щанд, а на специална церемония е удостоена с Диплом "За изключителен принос в утвърждаването на регионалните културно- исторически продукти на България". Със Сертификат за активно участие в Черноморския туристически форум бе удостоен и главния експерт по Туризъм на Община Враца - Бойка Банкова.

От електроразпределителното дружеството, което обслужва северозападна и централна България обявиха, че за деветте месеца на годината са установили над 4 600 кражби на ток. 14 на сто са нарушенията на стопански потребители, съобщават от дружеството. Най-често се среща манипулиране на електромери и присъединявания преди уредите за измерване. Ангажирани са  допълнително 900 обучени служители да установяват различни манипулации, съобщават от дружеството.

Движението в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" през светлата част от денонощието утре - 10 октомври, ще бъде двупосочно в тръбата в посока София. Причината е обследване на осветлението в тръбата за Варна, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

От днес започва мащабна полицейска акция в цялата страна. В рамките на следващите две седмици ще се проведе вторият етап на традиционната акция "Зима". Акцентът ще е върху пешеходците и поведението на шофьорите спрямо тях. Според статистиката за страната 190 са загиналите пешеходци на пътя през миналата година.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе