Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 25 април 2014 година

Снимката на 25 април 2014 година

Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лева ще бъде отпуснато на засегнатите от наводненията в общините Ружинци и Чупрене, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение. Средствата се отпускат от Министерство на труда и социалната политика (МТСП) чрез Агенцията за социално подпомагане след извършване на социална оценка. Помощите ще се изплащат от дирекциите "Социално подпомагане" във Видин и Чупрене. Засегнатите лица и домакинства се очакват да бъдат около 400 в двете общини, съобщават от МТСП. Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, заместник изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Янита Манолова и заместник изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Николай Николов пристигнаха в общините Ружинци и Чупрене. Екипът обходи най-засегнатите места. Около 350 безработни лица, наети по мярка "Сезонни ремонтни и възстановителни дейности" на програма "От социални помощи към заетост" спешно се пренасочват  да работят в най-пострадалите населени места за отстраняване на щетите. Те се включват в разчистване на речните корита и оказване помощ на пострадалите лица и семейства. Извършват и превантивно укрепване на речните брегове и потенциално опасни съоръжения, мостове и пътища.

Обстановката се нормализира след падналите обилни валежи, които предизвикаха наводнения в област Видин. Обстановката е спокойна в ружинските села Плешивец и Гюргич. Екипи на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са почистили от дървета и храсти язовир Гюргич, за да може да се излива водата от преливника. Нивото на река Тимок край Брегово също спада, каза за Радио ВИДИН дежурният в общината Илиян Борисов. Водите, които бяха залели площи в региона също се оттичат. Постоянното наблюдение продължава, има готовност да се реагира при всяка ситуация, но към момента няма опасност от наводнения. Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Видин, съобщи директорът на Областно пътно управление Павел Драганов. "Има нанесени така да се каже язви по два от пътищата- единият е 1102 Арчар- Димово- Салаш преди село Мали Дреновец, изнесен е насипът около 30 м дължина. Засега сме ограничили движението в едната лента всичко е обозначено с пътни знаци. Другият път, който е по същия начин, това е пътят Бела- Белоградчик, между Гранитово и Белоградчик."

След падналите последни валежи реките Берковска- край Берковица и Шугавица- край селата Ягодово и Слатина, са излезли от коритата си. На място са изпратени екипи. Наводнени са само дворове на къщи и мазета, които се отводняват, съобщи комисар Венцислав Райков, началник на ОУ "ПБЗНС" Монтана. Язовир "Смирненски" е спасил населението, като е поел валежите от язовира в Гюргич. Няма пострадали хора, увери Игор Репкин от "Напоителни системи". "Язовирът изпълни една важна задача, успя да акумулира в себе си над 4,5 милиона кубика вода и така предотврати много сериозни преливания по река Лом." За последните 10 дни язовир "Огоста" в Монтана е поел 90 милиона кубика вода и в момента в него има 290 милиона кубика, при пълен капацитет от 505 милиона кубика вода. Така язовирът е защитил град Монтана и населените места по поречието на река Огоста, каза още Игор Репкин.Всички критични участъци покрай язовирите и реките са под денонощно наблюдение, увери и областният управител на Монтана Николай Пенчев.

Ситуацията в Берковско е под контрол въпреки проливните дъждове, съобщи заместник кметът на общината Радослав Найденов. Нивата на реките и язовирите се наблюдават постоянно от 10 дни, а от вчера е свикан Кризисен щаб. "Последните дни има постоянна комисия, която наблюдава състоянието на язовирите, нивото до преливниците, състоянието на преливниците и изпускателите, както и нивото на реките. Реагира се навреме и на място, когато има нужда. Контролирано се изпуска язовир "Конярево" към момента."

В Община Видин се проведоха открити процедури за възлагане на обществени поръчки с предмети "Основен ремонт на надлез над жп линия по бул. "Панония"- гр. Видин" и "Изграждане на приют за безстопанствени животни- кучета, в УПИ-II, P-H 94 по кадастралната карта на гр. Видин". Пликовете с офертите по първата обществена поръчка бяха отворени от петчленна комисия. За участие в обществената поръчка за ремонт на надлеза са подали документи от четири фирми- "Пътища и Мостове" ЕООД, Обединение "Панония 2014", "Трейс Груп Холд" АД и "Мостремонт 97" ООД. Две фирми са кандидатствали за  изграждането на приют- "Комос" ООД и "Перфетострой" ЕООД.

Пет фирми кандидатстват за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Основен ремонт на общински сгради в Община Видин". Това са "Кид Плюс" ЕООД- гр. Видин, "Проект-Строй" ЕООД- гр. Шумен, "Роял" ЕООД- гр. Добрич, "Заводски Строежи- Козлодуй" АД- гр. Козлодуй и "Перфетострой" ЕООД- гр. Видин. Предметът на обществената поръчка включва основен ремонт на сградата на кметството в с. Бяла Рада, на помещения за общинска автогара в сградата на жп гара- Видин, на покривите на Художествената галерия и на паровата станция на СОУ "Любен Каравелов".

Общинска комисия с председател заместник кметът Красимира Георгиева днес отвори офертите по обществената поръчка за основния ремонт на улиците във Враца. 10 фирми са подали своите документи за участие до края на работния ден на 24 април. От тях четири са от София- "Автомагистрали Хемус АД", "Пътстрой- 92" АД, "Трейс груп холд" АД и "Трейс- София" АД, две са врачански- "Пътстройинженеринг" АД и "Гарант- 90- Цонев и сие" СД, и по една от Варна- "Пътища и мостове" ЕООД, Криводол- "Пътна инфраструктура- 55" ДЗЗД, Монтана- "Пътинжеренинг- М" АД и Дупница- "Мегаинвест- холд" ЕООД.

Комисия в Белоградчик е обсъдила мерки за справяне със свободно движещите се коне и други домашни животни, съобщиха от местната администрация. Служители ще обходят квартал "Карловица". Предупредителни протоколи ще бъдат връчени на всички собственици на коне. Нарушителите ще бъдат санкционирани с актове, наказателни постановления и глоби съгласно Наредбата за осигуряване и поддържане на обществения ред на територията на община Белоградчик. Среща със собствениците, които притежават повече от един кон и са системни нарушители  ще се проведе в Районното управление на полицията. Целта е да бъдат предупредени за административните санкции и глоби, които ще понесат при последващи нарушения от тяхна страна, допълват от Общината.

До края на април се подават годишни декларации или уведомления по член 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, припомниха от Инспекцията по труда в Монтана. Неподаването на декларация е административно нарушение и подлежи на наказание. "Задължени лица са всички работодатели на територията на област Монтана, които през 2013 година са имали наети работници. Когато работят сами за себе си, не трябва да подават декларации. Ако няма изменение на обстоятелствата, се подава уведомление", съобщи директорът на контролния орган Димитър Петров. До края на март в Инспекцията по труда в Монтана са подадени 830 декларации за здравословни и безопасни условия на труд.

До 30 април предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2013 година доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни да представят в Националната агенция по приходите справка за изплатените суми чрез попълване на специален формуляр. В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори и по договори за управление и контрол, суми за авторски и лицензионни възнаграждения, за наеми и обезщетения, както и суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване.

Българската агенция по безопасност на храните започна пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници. Осем специално оборудвани самолета ще се включат в операцията. Машините ще изхвърлят над 1 500 000 броя ваксинални примамки над територията на областите: София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Бургас, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат примамките с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в област Видин. Плащанията са извършени много преди крайния срок и са над обичайния за мащабите на дейност на видинските болници размер, съобщават от Касата. На етапа се изплащат регулярно и надлимитните средства. Преведената сума на многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Белоградчик" е най-голямата месечна сума, която е превеждана на общинската болница и е в размер на 82 146 лв. РЗОК-Видин е превела на болницата в град Белоградчик над 300хил. лв. от началото на годината досега, което означава, че средномесечната сума, която постъпва в болницата през 2014 г. е над 75 хил. лв, обобщават от РЗОК. Повече от 2 млн. и 500 хил. лв. са преведените средства от Здравната каса към областната болница "Св. Петка", което означава, че болницата разполага с близо 650 хил. лв. на месец.  

Ученици и учители от видинската езикова гимназия "Йордан Радичков" присъстваха на "Урок по парламентаризъм". В ролята на преподавател влезе председателят на Народното събрание Михаил Миков. Вчера той се срещна и с представители на клуб "Млад парламентарист" в математическата гимназия. Поводът за посещението в двете училища е 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.

В Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" гр. Видин бе проведен "Ден на отворените врати". Събитието е част от кампанията по приема за учебната 2014/2015 година. Ученици и родители разгледаха изложбата на издания по различни проекти, посетиха учебни часове и проведоха разговори с директора на ПМГ Румяна Петрова. Седмокласниците проявиха интерес към томболата, която организира училището. Пълна информация за профилите на паралелките, балообразуването, извънкласните занимания, работата по международни проекти и условията на томболата можете да намерите на сайта на ПМГ "Екзарх Антим І"- www.pmg-vd.org

Община Враца спечели най-престижното отличие на провеждащата се в Бургас XІІІ-та туристическа борса "Вашата ваканция". Наградата е сертификат за най-атрактивно представяне в изложението. Враца е единствената община, завоювала това отличие. Над 60 общини, хотелиери, неправителствени организации и туроператори от България, Гърция, Турция и Италия участват в туристическата борса, която се провежда на 24 и 25 април. С новото отличие Враца вече има награди от всички туристически изложения, които се провеждат в страната- в София, Велико Търново, Бургас, Варна и Русе. Врачанският щанд се радва на голям интерес от гостите по време на изложението. Възстановката "Светилище на Слънцето" в изпълнение на младите актьори от Театрална група "ТЕМП" е приета с бурни аплодисменти. Участието в туристическата борса се финансира изцяло по проекта "Враца- врата към древността".

Фондация "Св. Иван Рилски" в Плевен, която подкрепя жени с рак на гърдата и възрастни хора в неравностойно положение, събра на благотворителен бал 22 000 лева. Фондацията работи с екипа на болница "Св. Панталеймон". С първия в България мобилен стоматологичен кабинет до момента са изработени безплатно 270 зъбни протези на пенсионери от малки населени места; извършени са и пет хирургически операции на три жени с рак на гърдата с реконструкция, също безвъзмездно.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе