Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В 14 области е обявен оранжев код заради силния вятър, в София е в сила жълт код

В 14 области е обявен оранжев код заради силния вятър, в София е в сила жълт код

Националният институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките обяви оранжев код за силен вятър за Монтана, Хасково, Кърджали и 11 области в Източна България – Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Скоростта на вятъра в областите с оранжев код ще бъде между  22 и 27 метра в секунда.

Напомням, че при оранжев код се прогнозират опасни и особено опасни метеорологични явления, при които има голяма вероятност за материални щети и дори са възможни човешки жертви.

За други 11 области е в сила предупреждение за жълт код за потенциално опасно време заради силен вятър – Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София – област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Поривите на вятъра в областите с обявен жълт код могат да достигат скорост от 15 до 20 метра в секунда.

При жълт код също са възможни щети и не бива да се поемат неоправдани риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

 ******
 
Столицата е сред районите, за които е обявен жълт код заради силния вятър. От Столичната община напомнят от балконите на сградите да бъдат отстранени предмети, които могат да причинят нараняване на преминаващи граждани.

Днес в столичния град ще продължи почистването на паднали клони след силния вятър, който вчера причини прекъсване на уличното осветление в няколко квартала, а жена беше откарана в болница със счупен крак, но без опасност за живота – заради падане на клон от дърво на ул. "Оборище".
******
Силната буря тази нощ в София принуди два самолета да кацнат в Пловдив вместо в столицата, предаде агенция БГНЕС. Единият самолет пристига от Дубай, а другият - от Валенсия. Те са кръжали над София, но тъй като горивото им е намаляло под допустимото ниво, пилотите са били пренасочени да кацнат в Пловдив. Над 300 пътници са останали блокирани с часове, като не са успели да слязат от самолетите, защото на аерогарата няма достатъчно персонал, който да дава дежурства по време на нощната смяна, отбелязва БГНЕС и допълва, че пасажерите са били изведени от борда минути преди 3.00 часа сутринта, но не е бил осигурен транспорт до София. Агенцията припомня, че само преди дни от летище Пловдив е била уволнена поредната група  от около 50 служители, сред тях и шефът на охраната, а режимът на работа на аеропорта в момента позволява да се извършват само два редовни полета през седмицата. Ситуацията може да се усложни още, ако завали сняг, тъй като летището в Пловдив е спряло договора си с фирмата за почистване на пистите, няма и достатъчно гориво.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе