Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преобладават сигналите за организационни нарушения и незаконна агитация

Преобладават сигналите за организационни нарушения и незаконна агитация

Двама души от Видин са задържани след сигнал, че се подготвя купуване на гласове. За случая е докладвано на прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Четири писмени жалби за нарушения са подадени в Общинската избирателна комисия в Русе, както и много искания за допълнителни паравани в помещенията за гласуване. Два от сигналите за нарушения в старческия дом "Приста". Според едната жалба бюлетините за кмет са били извадени едва в 10.30 ч, а дотогава вече са били гласували 25 граждани. Вторият сигнал е за това, че санитарки са придружавали възрастните хора в помещенията за гласуване и така е била нарушена тайната на вота.

Друга жалба е подадена от партия, която сигнализира, че в няколко секционни избирателни комисии граждани са били задължавани да гласуват в референдума. Жалбоподателите считат, че това е грубо нарушение на принципите на изборния процес, както и на свободната воля на гражданите. 

Прокуратурата в Силистра проверява сигнали за незаконна агитация и за грубо отношение на членове на секционна комисия към избирателка от областния град. Досега не са установени достатъчно данни за образуване на досъдебни производства. Две жалби, отново за незаконна агитация, е разгледала и ОИК в Главиница. В ОИК - Ситово е получен сигнал за незаконно извозване на избиратели до секция. Сигналът не е бил разгледан, тъй като не е съдържал достатъчно данни и подробности за евентуалните извършители. 
Шест жалби за неправомерна агитация са постъпили  в Общинската избиратетелна комисия във Велико Търново. Една от тях е основателна - в близост до секция в село Велчево има агитационни материали, а кметският наместник е довел да гласуват двама възрастни хора. Секционната комисия ще премахне материалите, а кметският наместник повече няма да бъде допускан в изборното помещение. В община Велико Търново в три от секциите вече са се препълнили кутиите за отрязъци.

Редица сигнали за раздаване на бюлетини с предварително откъснати серийни номера, агитация пред секциите и струпване на хора в тях, както и опити за контролиране на вота са подадени в община Стара Загора. Не е изключено Общинската избирателна комисия в Павел баня да обяви за невалиден вота в една от секциите на село Александрово, съобщи председателката на комисията Цанка Христова заради това, че част от бюлетините се разтварят в прозрачните урни и вотът става явен. Прекалено висок е и броят на избирателите, гласували в придружител, в община Павел баня. 

Нараства броят на жалбите за изборни нарушения в община Несебър. От повечето населени места там са постъпили сигнали в Общинската избирателна комисия за незаконна агитация.

Напрежение заради регистрирани преди изборите гласоподаватели в Карнобатско. Местни жители се опитаха да спрат т. нар. "пришълци" да гласуват. Около 50 души са били регистрирани по настоящ адрес в карнобатското село Детелина пред изборите. Днес опитът им да гласуват е бил посрещнат с отпор от страна на местните. Намесата на място на представители на Общинската избирателна комисия и на полицията го е туширало.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе