Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Школата на Раина Кабаиванска с грандиозен концерт

Школата на Раина Кабаиванска с грандиозен концерт

За първи път тази година прослушването за XVI -тия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет /НБУ/ ще бъде и кастинг за участие в постановка на операта „Турандот" на Джакомо Пучини.

Оперната суперпродукция ще бъде съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в 3 представления през декември.

Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага представянето им на международната оперна сцена. „Турандот" ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 година НБУ и Софийската опера реализираха операта „Бохеми" със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката се игра в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. се изнасоха и два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти" в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер" на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне" в Брюксел, Белгия.

Тази година представленията ще бъдат изнесени от 2 певчески състава от ученици от школата на Райна Кабаиванска от България и Италия, някой от които вече звезди на световните сцени.

Шанс да бъдат включени с роля в спектаклите ще получат и тазгодишните кандидати за участие в XVI -тия Международен майсторски клас на голямата оперна прима.

Регистрацията за участие започва от 17 март, съобщи д-р Георги Текев, изпълнителeн директор на НБУ. Желаещите да се явят на прослушването за участие в майсторския клас и на кастинг за роля в „Турандот" могат да се регистрират на официалния сайт на световноизвестната оперна звезда www.rainakabaivanska.net. Условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии за конкурсното прослушване.

Прослушването на кандидатите тази година ще бъде на 8 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. 10 избрани млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска от 9 до 24 септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.

На 25 септември ще бъде представен Галаконцертът на учениците от Майсторския клас в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

До момента фондът е присъдил над 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия; специални едногодишни стипендии за Института "Веки - Тонели" в Модена, Италия. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които Фондация "Америка за България", Фантастико, Столична община. Събитията са под патронажа на Президента на Република България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе