Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Североизточна България обстановката остава усложнена

В Североизточна България обстановката остава усложнена

Все още е затруднено движението в четири области на страната: Силистра, Разград, Добрич и Шумен. Армията се намеси в помощ на аварийните екипи за възстановяване на електрозахранването. Пред "Хоризонт" заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков увери, че енергийната система е подготвена да издържи на натоварванията в екстремните студове, произвежда се достатъчно електроенергия за нуждите на страната.

Всички пътища на територията на област Добрич са затворени за движение. Техниката на снегопочистващите фирми, заедно с верижните машини на военните и пожарната безопасност продължават да разчистват пътищата към проблемните населени места, останали без ток и вода  повече от 48 часа.

Кметът на бедстващата община Генерал Тошево Валентин Димитров информира, че над 20 фадроми, осигурени от частни лица, заедно с техниката на почистващата фирма, се опитват да пробият пътищата в общината, като приоритетен е участъкът Кардам - Спасово, тъй като там има много населени места без ток и съответно без вода. От община Добричка, която също е в бедствено положение, съобщават, че се разчистват общинските пътища, до които от републиканската пътна мрежа е осигурена проходимост. Кметът на община Добричка инж. Тошко Петков сподели, че до този момент успяват да установят контакт с всички населени места, с изключение на тези, в които има труден обхват.
Няма данни за закъсали автомобили и бедстващи хора.

В Силистренско главните пътища за Добрич и Шумен са затворени за движение. Без ток все още са  20 села в общините Дулово и Главница. Тежка техника на армията помага на  екипите да стигнат до местата с аварии. В някои села трети ден не е доставян хляб. Трети ден дуловското село Секулово е откъснато от света. Хората се отопляват с дърва, но няма хранителни продукти. В село Долец е доставен хляб с трактор през нивите, съобщи кметът Нихат Сали.  Пътищата до повечето силистренски села са разчистени. Вече има ток и вода и обстановката постепенно се нормализира, казва кметът на село Смилец Павлина Романова.  Най-много са селата без ток в общините Дулово и Главиница. Почистващата техника работи за преодоляване на огромните преспи по главните пътища за Шумен и Добрич, които остават затворени за движение.

Пътят Разград - Търговище е затворен заради нови снегонавявания на територията на област Търговище. Спряно е и движението от Разград към Варна. Затворен е пътят Разград - Шумен.  По информация на областната управа, всички пътища от републиканската мрежа са отворени за леки автомобили в рамките на областта. До края на деня се очаква да бъдат отстранени авариите по електропреносната мрежа в региона.

В Шуменско бедстват няколко общини - Никола Козлево, Нови пазар, Каолиново, Венец и Хитрино. Всички пътища в община Нови пазар все още са затворени. Въпреки това са направени проходи, за да може да се достави хляб на жителите. Със снежните преспи се борят и в община Венец, където се прави опит, засега безуспешен, да се достигне до село Габрица, за да може екип на Енерго-про да отстрани повредата в електрозахранването. Вече трети ден без ток остават селата Дренци, Габрица и половината от село Черноглавци. Там няма и вода. Общинската пътна мрежа в Шумен също е непроходима. Заради силния вятър машините са спрени.

Автобус с корейски туристи е заседнал до шуменското село Звегор тази нощ,  областният управител Донка Иванова. Автобусът е пътувал от Варна за Букурещ. Екипи на пожарната са извозили хората до хотел в Развигорово. С помощта на Областното пътно управление в Шумен се организира транспортирането на туристите през Шумен, Велико Търново, до Русе.

Заради лошото време, влаковете по основните направления  в страната тръгват и пристигат с големи закъснения от по няколко часа.  След Добрич, на практика, влакове не се движат. Същото е и по направлението до Силистра. Влаковете в тази посока достигат само до Русе, съобщиха за "Хоризонт" от БДЖ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе