Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Семейство художници рисува онлайн

Семейство художници рисува онлайнМария, Валери и Богдан Върбанови ( майка, баща и син) са семейство пловдивски художници, които за втори пореден път ще реализират издание на "риалити" инициативата "Отворено ателие -2". Това ще се случи заедно със самостоятелната им изложба живопис в Арт галерия-музей "Филипополис" в Пловдив. В продължение на 2 седмици те ще творят в галерийно пространство и ще излъчват всичко случващо се в реално време по интернет за целия свят, на www.varbanov.dir.bg.


Четири художествени галерии в страната ще излъчват на живо на голям екран сигнала от интернет – лекцията и демонстрациите.Това са галериите в градовете Видин, Тутракан, Дулово и Силистра.

В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН разговаряме с Мария Върбанова.

Решихте да направите второ издание на вашия проект "Отворено ателие". С какво ще е по-различното това "риалити"?

"Първият проект се състоя 2009 година в Русе, за разлика от него сега ще творим тримата заедно с порасналия ни син Богдан. Той е на 17 години, ученик в X клас на Художествената гимназия "Цанко Лавренов", Пловдив. Миналата година стана носител на Наградата на публиката на Национален конкурс за млад автор на една пловдивска галерия. Конкурсът беше за участници до 30 години, той едва 16-годишен спечели приза на публиката."

Цялото семейство сте художници. Синът Ви също ли тръгва по вашия път?

"Да, и доста добре се развива. Това е и една от причините да си отворим отново ателието, понеже много малко хора вярват, че той сам, самостоятелно рисува картините си, сега ще могат да го видят на живо."

Всички с достъп до интернет ще могат да наблюдават в реално време, на живо, как Вашето семейство рисува. Това риалите ще се случи от 22 април до 4 май.

"На 22 април ще бъде откриването, вернисажът на изложбата, а от събота, 23 април, на Лазаровден, в 12 поредни дни от 13 до 19 часа, в рамките на 6 часа, ние ще рисуваме пред камерата и пред всички, които ще ни гледат онлайн на нашия уебсайт, също и на Фейсбук профила ни."

Няма ли да се уморите?

"Ние сме трима, камерата ще се насочва ту към единия, ту към другите."

Какво ще наблюдават зрителите?

"Стилът, който ще видят, е фотореализъм, някои картини са дори хиперреалистични. Акрилни бои върху платно. Ползваме както обикновена четка, така и аерограф, ще ги редуваме. Аерографът е по-слабо познат инструмент и ще бъде интересен за наблюдаващите."

Какво е аерограф?

"Аерографът е малък уред, който се задейства с помощта на въздушно налягане. Той служи за разпръскване на боята върху платното. Нещо като спрейовете, с които правят графитите. Но този уред е малък, много фин, нашият е като малка писалка, която прави струя от 0,02 мм."

Каква е основната цел на вашето представяне?

"Да достигнем до младите, чрез тяхната естествена среда на общуване, чрез интернет. Самият процес е доста интересен, ние с моя съпруг Валери рисуваме съвместно т.е. картината се рисува последователно, ту от мен, ту от него. Но по картините на сина ни няма да рисуваме, той ще бъде самостоятелен. Искаме да покажем процеса на рисуване на хиперреалистични картини, как на празното платно изграждаме триизмерен фотореалистичен образ. Защото много малко хора вярват, че няма някакъв принтер или снимка отдолу, ние ще почнем от празни черни платна, обикновено рисуваме на черен грунд. Това ще бъде един открит урок за съвременните тенденции в изобразителното изкуство, по-специално – за съвременния реализъм и малко познатите в България фото и хиперреализъм."

Кога ще могат видинчани да наблюдават как рисувате на мултимедийните прожекции на живо в Художествената галерия?

"Организирали сме в четири града в художествените галерии излъчване на сигнала от интернет. Това ще стане на 26 април от 13 часа, ще бъдат поканени наши колеги, ученици от курсове по рисуване и училища, любители и професионалисти художници, които се интересуват от процеса на работа. Ще направим кратка лекция – беседа, това е един реферат на сина ни за реализма, фотореализма и хиперреализма, който той подготви за тазгодишния конкурс за "1000 стипендии". Кратко описание какви са тези стилове, как се развиват, каква е приликата и разликата между тях. Ще демонстрираме различни техники на едно платно. Примерно ще нарисуваме една ябълка от самото начало, после ще ползваме аерограф.

Ние сме първите и единствени за сега в България, които рисуват в галерийно пространство. Има много художници по света, които излъчват процеса си на работа от ателието, специфичното при нас е, че го правим от галерия. Ателието е отворено и за посетители в галерията и онлайн за зрители от цял свят."

Очакват ви всеки ден от  23 април до 4 май, от 13 до 19 часа на www.varbanov.dir.bg


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе