Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Още 13 къщи в дуловското село Долец са застрашени от приливната вълна

Още 13 къщи в дуловското село Долец са застрашени от приливната вълна

Дворовете на две къщи в дуловското село Долец вече са наводнени. Още 13 жилища са застрашени от приливната вълна, която приижда към селото, информира кореспондентът на Българското национално радио в Силистра Маргарита Иванова.
Водата приижда от полунощ и е заляла големи площи със земеделска продукция по пътя към селото. Сантиметри остават да бъде залят единственият път към Долец, въпреки дигите с чували пясък. Там водосборът вече е над два метра и покрива нивите със слънчоглед, а водата продължава да приижда с голяма сила. Собствениците на около 15 къщи в ниската част на селото вадят покъщнината и животните си, за да ги спасят.
„Страхуваме се. Предупредиха ни в 2 часа през нощта и чакахме да дойде водата. Нищо друго не можем да направим“, споделя жител на Долец. „Дано да се размине без произшествия, защото водата все още не намалява, дано да намали, за да остане в това положение,“ обяснява мъж от населеното място.
От рано сутринта на входа на селото работят багери и тежка техника, осигурени от общината в Дулово. Кметът Юксел Ахмед очаква помощ и от съседната община Главиница.
„Има информация от Пожарна безопасност - Разград, че става въпрос за преливане на язовир „Владимировци“ в следствие на обилните дъждове, които са паднали снощи“, обясни кметът Юксел Ахмед.
Хората строят диги с пясък и копаят канал, за да отведат прииждащата вода извън селото, допълни кореспондентът на Българското национално радио в Силистра Маргарита Иванова.

Язовир „Владимировци” прелива през преливника, потвърдиха от Басейновата дирекция. Според информацията, водата след язовирната стена се отвежда през дере, което не преминава през населени места и не създава опасност от заливания на къщи и дворове. Водните количества се вливат в река Семковец.
За повишени нива на реките се съобщава за областите Разград, Търговище, Русе, Добрич, Силистра, Шумен и Варна. Няма получени сигнали за аварийни ситуации. Язовирите се наблюдават. За осигуряване на свободен обем контролирано се изпускат с минимални количества язовир „Дибич” край Шумен и язовир „Красноселци” в община Омуртаг с 2 кубически метра в секунда.

Още по темата:

Има опасност от заливане на дуловското село Долец

Юксел Ахмед: Правим всичко възможно да не допуснем водата да залее село Долец

Две къщи в дуловското село Долец са залети от високите води


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе