Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

XI Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2015

XI Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2015

В продължение на три дни възрожденският град Копривщица ще се превърне в център на народното творчество. Националният събор на българското народно творчество започва днес на поляните в местността „Войводенец”, като се очаква на него да се съберат над 12 000 изпълнители от цялата страна. Фолклорното събитие, което се провежда веднъж на пет години от 1965 г. насам, ще продължи и през уикенда - 8 и 9 август. Общото времетраене на основната програма ще бъде 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени, разположени в местността „Войводенец” над Копривщица.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в официалното откриване на XI-ия Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2015.Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Церемонията ще се състои на централната сцена.

Близо 300 ще са участниците от Крайдунавска Добруджа на Националния събор в Копривщица. Групите от област Силистра ще се изявят на 8 август на четвърта сцена от 9 до 13 ч.  Участниците от Силистренско ще се представят в различните категории: с 4 обичая, с танцови състави от Силистра и Тутраканско, с индивидуални певци от Алфатар, Межден, Айдемир и Проф. Иширково; със 7 певчески групи от общините Силистра, Алфатар и Дулово.Общо 40 групи, в това число и индивидуални изпълнители ще представят област Шумен на XI Национален събор на българското народно творчество, който започва тази сутрин в Копривщица. Според регламента на събора, той преминава в два етапа – регионален и национален. Излъчените от регионите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица.Шуменските участници бяха определени да представят областта ни в Копривщица след регионалния преглед в Шумен, който се проведе в средата на месец юни т.г. ,,Днес всички шуменски изпълнители ще се изявят на сцена № 5 на събора. В неделя ще бъдат обявени резултатите от конкурсната програма", това каза за Радио Шумен Цанка Чилингирова – координатор за областта на събитието.  

Представители на 6 читалища и 1 пенсионерски клуб от община Русе ще се изявят на XI-ти Национален събор на народното творчество “Копривщица 2015”. Общият брой на участниците от община Русе е 130, от които 35 жени и 95 мъже. Програмата им включва изпълнения на автентичен, обреден и словесен фолклор, народни обичаи, коледарски песни и индивидуални представяния. Участието на формациите и изпълнителите от област Русе е на 8 август, от 9 до 13 часа, на сцена № 5.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе