Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия и Унгария подписват за ядрено сътрудничество

Русия и Унгария подписват за ядрено сътрудничество

Будапеща. Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва в петък, заяви прес-секретарят на Орбан пред унгарската информационна агенция MTI, и лидерите биха могли да сключат сделка за ядрено сътрудничество, предаде Ройтерс.

В неделя местните медии разпространиха информация, че Унгария може скоро да сключи сделка, по силата на която руската компания "Росатом" да построи два нови блока в АЕЦ "Пакс", южно от Будапеща.

Говорителят на Орбан Бералан Хаваси не предостави повече детайли за предстоящите разговори между двамата лидери. Външното министерство също отказа да коментира, но дипломатически източник на Ройтерс е потвърдил, че ядреният въпрос ще бъде на дневен ред. "Мога да потвърдя, че премиерът ще посети Москва и по всяка вероятност ще бъде подписано споразумение за ядрена енергия", казва източникът, пожелал анонимност. По думите му договорът е бил подготвен в Москва и може да бъде подписан, ако всичко се развие добре без допълнително обсъждане.

Представител на "Росатом" в Унгария е отказал коментар.

Според унгарските медии споразумението може да включва удължаване на съществуващото ядрено сътрудничество с Русия, както и удвояване на съществуващия капацитет на АЕЦ "Пакс", която се управлява от държавана енергийна корпорация MVM. Говорител на MVM не е бил открит за коментар по случая.

Цената на инвестицията е изчислена на до 4 трилиона форинта (18.32 милиарда евро), което би я превърнало в най-големия проект в страната от падането на комунизма насам.

MVM се занимава и с газов бизнес, след като купи търговията и съхранението на газ от германската компания Е.ОN. Ройтерс припомня, че представители на MVM са казвали, че ще се стремят към предоговаряне на вноса на газ от Русия. Договорът с "Газпром" изтича през 2015 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе