Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В съседна Румъния вече има 350 огнища на африканска чума по свинете

В съседна Румъния вече има 350 огнища на африканска чума по свинете

В Румъния вече има регистрирани над 350 огнища на африканска чума по свинете, сочат данните на Областна дирекция „Безопасност на храните“ . Затова на двата гранични пункта – в Дуранкулак и Йовково, вече са поставени фризери, в които да се изхвърля храна, съдържаща свински продукти, информира директорът на ведомството д-р Анелия Андонова. Мярката е предприета, за да не се допусне разпространение на заразата и у нас.

По данни на  ОДБХ, в Добричка област  има 5 големи животновъдни обекта за отглеждане на прасета, като най-близко до границата са фермите в селата Дъбовик и Къпиново, Община Генерал Тошево. В двете ферми   се отглеждат общо 16 400 прасета. Другите три големи обекта са на територията на Община Добричка – в селата Ловчанци, Карапелит и Козлодуйци, където в момента има 50 хиляди животни. Ветеринарните власти апелират за стриктно спазване на биосигурността, за да не се разпростре болестта, и допълват,  че на входно-изходните гранични пунктове има дезинфекционни пунктове за всички автомобили, които влизат от Румъния в страната ни.

По информация на Министерството на земеделието и храните, по границата с Румъния – от Дуранкулак до Силистра, ще бъде изграден електронен пастир, за да не се допуска навлизане на диви прасета на територията на България

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе