Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ритуали за Трети март ще има в Силистренско

Ритуали за Трети март ще има в Силистренско

С  ритуал за издигане на националното знаме започват днес празничните прояви за Трети март в Силистра. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой. В Дулово ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните от Дуловския край. В Тутракан ще има тържествена заря-проверка. Прояви по случай Трети март ще има във всички селища на областта. 

Най-ранният документ за отбелязването на Трети март в Силистра е издадено предписание от кмета на града за шестата годишнина на Освобождението Предписанието, което се пази в Държавния архив на града, е адресирано до местния "митрополитски свещенику наместник". "По случай утрешния празник - заключение Сант-Стефанский договор чест имам да Ви помоля да благоволите да заповядате на площада пред правителствения дом да отслужите пред всичкото население панихида в памят на този исторически ден", се казва в документа. Интересното е, че празникът е и ден за избори на "градското общинско управление" и в предписанието се нарежда: "При това управлението добавя, че тъй като сутрешний ден ще станат избори за нов състав на градското общинско управление, то Ви моля панихидата да се прекрати по 9 часа сутринта". 
Предписанието, което засега е най-ранният документ за отбелязването на Деня на Освобождението в Силистра е издадено на 2 март 1884 година и е подписано от Гено Чолаков - пръв кмет на Силистра след Освобождението и сподвижник на Левски.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе