Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Reuters: България е пред изпитание на лояността си

Reuters: България е пред изпитание на лояността си

София. "България е разкъсвана между стари приятели и нови партньори заради случващото се в Крим", това е заглавието на коментар в Reuters, посветен на позицията на страната ни около случващото се в Украйна.

"България от много време е аномалия в Европа, една страна членка на ЕС и НАТО, която обаче в същото време се чувства близка с Русия. Това вътрешно напрежение още повече се увеличава от противопоставянето по повод Украйна, като мнозина се чувстват под натиск да избират между Москва и Брюксел", се казва още в коментара на колегите.

"България е изправена пред най-сериозния тест на лоялността й към ЕС, откакто се присъедини към съюза през 2007 г.", допълват от агенцията.

Като пример още в началото на материала е даден депутатът Георги Кадиев от БСП, който споделя: "Баща ми е бил офицер в съветската армия. Прекарал е живота си рамо до рамо със съветската армия. Много трудно е да му обяснявам, че сега трябва да наложим санкции на Русия."

Пенсионираният учител от София Емил Вангелов също е цитиран: "България трябва да наложи вето, повтарям, вето на каквито и да е санкции срещу Русия. Точно обратното, трябва да разширяваме икономическите, политическите и културните връзки с Москва. Не виждате ли, че България изчезва след всичките лъжи от САЩ и ЕС?".

Агенцията припомня още, че най-непосредствената заплаха за правителството в София е "Атака" да оттегли неофициалната си подкрепа за него в случай, че то одобри нови санкции на ЕС срещу Русия.

"Няма да наложим вето, но и няма да настояваме за нови санкции. Рисковете за нас са големи, защото сме една от най-застрашените страни. Заявихме това много ясно на партньорите си", казва външният министър Кристиан Вигенин. Той добавя, че основната заплаха идва по линия на енергетиката и особено на газа.

Reuters пише още, че страната ни е несравнимо по-застрашена от политически последици от кризата около анексирането на Крим в сравнение с Полша и дори с Румъния: "Много от бившите комунистически държави в ЕС поддържат връзки с Москва, но повечето гледат на Русия като на бивш окупатор и продължаваща заплаха. България е различна, защото гледа на Москва като приятел. Ако вземете заедно икономическите и културните връзки, тя вероятно е най-близката до Москва държава в ЕС".

Агенцията допълва как на което и да е ръководство на страната се налага непрекъснато да опровергава твърденията, че е "Троянски кон" на руснаците в ЕС и че тайно работи за интересите на Кремъл.

"Почти цялата енергетика и въоръжение на България са зависими от Русия, а страната е и вторият по големина търговски партньор на българския бизнес. Около 2000 фирми с близо 80 000 служители са зависими от връзките с руснаците, обясняват от външното министерство. Около 700 000 души са руските туристи, посетили българското Черноморие миналата година", коментират още от Reuters.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе