Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Служители на реда отново блокираха пътища и гранични пунктове

Служители на реда отново блокираха пътища и гранични пунктове

Полицаи от района на Кирково предупредиха за масово напускане на работа, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Те блокираха международния път за Гърция, въпреки липсата на разрешение за протест, и спряха за половин час движението на автомобили към прохода Маказа. Работата на граничния пункт обаче не беше спряна. На протеста край Кирково се събраха около стотина полицаи.

Над 200 служители на МВР в Благоевград излязоха на спонтанен протест пред областната дирекция на ведомството. Гранични полицаи и колегите им от управленията в Петрич, Сандански и  Гоце Делчев  блокираха  за половин час движението на граничните пунктове "Кулата" и "Илинден". Протестиращите  настояват за Колективен трудов договор и отбелязаха, че работят при унизителни условия. Трета година в сградата на областната дирекция не работи отоплителната система, с обяснението, че няма пари. Гранични полицаи предупредиха, че има реална опасност да не бъдат охранявани държавните ни граници. Стотици товарни и леки автомобили бяха блокирани за около час.
 
В Благоевград за час беше блокирана улицата  пред  полицията, въпреки призивите на заместник-директора на  областната дирекция на МВР

Границата на ГКПП "Кулата" е затворена от полицаи, недоволни от орязването на социалните им права. Около 15-20 служители на Областната дирекция на МВР в Благоевград са блокирали буквално пътя и не се притесняват от това, че нямат законно разрешение за техния протест.

Има информация, че за да подкрепят колегите си от Гранична полиция, протестиращи полицаи и военни са се отправили с личните си коли от гр. Гоце Делчев към граничен пункт "Илинден", където входно-изходният път също е блокиран.

Полицейски служители от Мадан и Рудозем, недоволни от плановете на правителство за орязване на социалните им привилегии, блокираха основния път, който води през двата града към гръцката граница. В трите посоки – към Смолян, Мадан и Кърджали, са се образували опашки от автомобили на разстояние около 1,5 километра.

Лидерът на полицейския синдикат в Хасково Владимир Даскалов обави пред кореспондента на БНР в Смолян, че движението по АМ "Марица" няма да бъде затворено.

Протестираха и полицейски служители в Пловдив, Сливен, Монтана, Шумен, Силистра. За довечера са обявени протестни действия в много градове на страната.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Информацията е на кореспондентите на БНР.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе