Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Разбиха голяма фабрика за незаконни цигари

Разбиха голяма фабрика за незаконни цигари

Полицията разби фабрика за контрабандни цигари край пловдивското село Труд. Според антимафиотите щетите за бюджета са били между 15 и 20 милиона лева на месец. Има и арестувани. Най-голямата фабрика за незаконни цигари у нас е била атакувана от криминалистите около 09:00 ч. в четвъртък сутринта в момент на производство.

Работниците, които са задържани, са молдовци и украинци. Те са живеели в специално пригодени помещения във фабриката и почти не излизали навън. Достъпът до завода бил контролиран. За да не буди съмнение незаконната дейност, халето вътре било шумоизолирано. Поточната линия, която е една от най-модерните, произвеждала около 6 хиляди мастербокса на месец. Цигарите са на две от най-широко разпространените луксозни марки. Кутиите им са с гръцки надписи. И най-вероятно за южната ни съседка са се изнасяли голям брой кашони, предполагат разследващите.

На мястото пристигнаха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, Георги Костов, директор на Агенция "Митници" и главният секретар на МВР Иво Иванов.

До този момент са арестувани 11 души, а готовата продукция е на стойност около 2 млн. лева, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов щетите от тази фабрика месечно за бюджета са между 15 и 20 млн. лева.

"Разбитата фабрика край Пловдив е с огромен производствен цикъл, представлява цял завод и такава досега не сме разбивали. Тепърва ще установяваме дали е била за гръцкия пазар или за нашия", подчерта Борисов.

„С главния прокурор, който е в чужбина, с колегата Иван Гешев, ГДБОП, митниците и вчера на оперативката решихме да търсим откъде са тия 3,8% - най-ниските контрабандни нива в Европа. Сиреч, защо пък да са и 3,8%. Знаехме, че някъде има подобна фабрика – макар че действат изключително конспиративно, виждате какви изолации. Молдовци и украинци са работниците – те не излизат оттук, живеят тук, имат си щанги да си вдигат – няма да отидат на кафе, на ресторант и по някакъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Действат абсолютно конспиративно – произвеждат продукцията и я изнасят. Те са с гръцки надписи, така че най-вероятно са за Гърция“, посочи премиерът.

Борисов обясни, че от сутринта се е чул десетина пъти със зам.-главния прокурор Иван Гешев. „Първо ударихме другата фабрика – в Ръжево Конаре. И се тюхкаме до към 10.00 – 10.30 ч., но пък продължиха колегите, за което им благодаря. Даже им се карахме по едно време, но после се обадиха, че са открили вече голямата фабрика. Задържаха там и камиони", каза министър-председателят.

По време на полицейската операция в Труд са задържани цигари за близо три милиона лева, като половината от тях са били готови за разпространение в камион. Открит е още един по-малък цех в село Ръжево Конаре, където се е нарязвал тютюнът. Там, полицаите се натъкнали и на специално изграден тунел за бягство. При операцията е задържан влекач, готов за транспортиране на цигари на стойност 1,5 милиона лева

Прокуратурата проверява и дали фабриката в Труд е свързана с наскоро разбитата в Карнобат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе