Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Раул Кастро към Обама: Върнете ни Гуантанамо

Раул Кастро към Обама: Върнете ни Гуантанамо

Бъдещето на Куба ще бъде решено от народа й, заяви американският президент

Главната пречка за благополучието на кубинския народ е търговското ембарго, наложено от САЩ. Това заяви Раул Кастро на съвместната пресконференция с американския президент Барак Обама в Хавана, която лидерите на двете страни дадоха в понеделник вечерта след срещата си в Двореца на революцията.

"Признателни сме на Обама и правителството му за позицията по отношение на ембаргото и за нееднократните призиви към Конгреса за отмяната му", каза братът на Фидел Кастро, но добави, че тези мерки не са достатъчни, защото ембаргото продължава да действа. "Освен това за укрепване на двустранните отношение САЩ трябва да върнат територията, незаконно окупирана от военноморската база в Гуантанамо", подчерта Раул Кастро. Той също така индиректно отхвърли твърденията за политически затворници в Куба. "Дайте ми списък с политическите затворници. И ако имаме тези политически затворници, те ще бъдат освободени преди края на нощта", добави кубинският лидер. Той заключи, че нормализирането на отношенията ще започне тогава, когато страната му бъде убедена в това, че със САЩ може да се сътрудничи цивилизовано в името на двата народа, независимо от различията. Той посочи, че "изкуството на цивилизованото съществуване", трябва да стане основен принцип на всички международни отношения.

От своя страна Обама обяви настъпването на "нов ден" в отношенията между Вашингтон и Хавана, признавайки, че те няма да бъдат променени за една нощ, но въпреки трудностите и различията ще продължат да се развиват. Американският президент увери, че САЩ са готови за засилване на връзките между двете страни, което ще доведе до създаване на повече работни места за американците и кубинците. "И вероятно най-важното - заявявам, че съдбата на Куба няма да бъде решавана от САЩ или която и да е друга страна. Куба е суверенна държава и с право се гордее със себе си. Решението за бъдещето й ще бъде взето от самите кубинци", декларира Обама, който е първият президент на САЩ, посетил Куба след революцията на Фидел Кастро от 1959 г.

Куба разчита на милиарди долари от чужди инвестиции

Куба разчита на милиарди долари приток от чуждестранни инвестиции на фона на процеса за нормализиране на чуждестранните отношения със САЩ. Въпреки това тази надежда може да бъде изправена пред суровата кубинска действителност, пише американският "Уолстрийт Джърнъл" в първия ден от визитата на американския президент Барак Обама на острова.

Кубинските власти се надяват да привличат всяка година близо 2 млрд. долара чуждестранни инвестиции. В момента Хавана търси финансиране за почти 250 проекта на обща стойност 9 млрд. долара, посочва вестникът. Става дума за изграждане на хотели, морски кейове, голф игрище, биотехнологични, фармацевтични и други предприятия. Въпреки това вестникът отбелязва, че независимо от многобройните посещения на предприемачи след приемането на новия инвестиционен закон през 2014 г. властите са одобрили едва 30 чужди инвестиционни проекта.

От своя страна американските предприемачи и консултанти подчертават, че изпълнението на плановете на проекти с чуждо участие може да се срине заради суровата действителност на днешна Куба. Според вестника причината понякога се крие в подозрителното и често открито враждебно отношение на кубинските лидери към бизнеса. Голямо значение има и търговското ембарго на САЩ. Въпреки постепенното отслабване през последните 15 месеца Вашингтон продължава да налага строги ограничения върху американската търговия и инвестиции с Куба, пише изданието.

Наследници на Лански искат компенсации за "Ривиера"

За Майер Лански, гангстер и импресарио на казино, Куба изглежда е била най-лошият залог в живота му. През 50-те г. на миналия век Хавана е предпочитаното място за удоволствие и грехове за американците. Навсякъде има комар, секспартита и ром. Хотелът на Лански "Ривиера" е един от най-лъскавите. "Мястото е чудесно", казва пред Си Ен Ен Гари Рапопорт, внук на Лански, за "Ривиера". "Всеки бизнесмен ще бъде съкрушен, когато някой просто дойде и му го вземе", добавя той. Този "някой" е Фидел Кастро. След като взема властта, кубинският революционер отнема цялата американска собственост, като с особено внимание се насочва срещу тази на мафиотите, които плащат на кубинските власти да пренебрегват правните норми и да превърнат страната във вертеп за пороците на чужденците.

Притискани от правозащитните органи, Лански и неговият човек Чарлз "Лъки" Лучано се развихрят в Куба. "Лански бе първият нюйоркски мафиот, който видя потенциала на острова", пише Т. Дж. Инглиш в книгата си "Ноктюрно Хавана". "При наличието на приятелски настроено правителство няма неща, които мафията да не може да постигне", добавя той. Кубинският диктатор Фулхенсио Батиста бил твърде щастлив и "не обръща внимание" на мафиотската дейност, защото получава своя пай от печалбите. В "приятелски настроената към бизнеса" Куба Лански изгражда хотела на своите мечти - "Ривиера", през 1957 г. на брега на Хавана, без да пести средства. "Това бе неговото дете", казва Сандра Ломбардо, дъщерята на Лански. "Когато го отвориха, той изкачи всички стълби, за да се увери, че климатиците работят", разказва тя. "Той мислеше, че има около година, за да си върне инвестициите, но не я получи", добавя Рапопорт. Вместо това Кастро, младата кубинска "луда глава", поведе партизански бунт и Батиста избяга в изгнание. Лански и други от американската престъпност напуснаха Куба, когато Кастро превзе хотелите им и гневните мафиоти разрушиха казината си. САЩ и Куба прекратиха дипломатическите си отношения, когато Кастро се приобщи към СССР.

Преследван от американското правителство през останалата част от живота си, през 1983 г. Лански умира, без повече да е видял своята "Ривиера".

След като президентът Барак Обама възстанови отношенията с Куба, наследниците на Лански придобиха нова надежда, че ще могат да получат компенсация за загубата на своя хотел и други собствености. "Смятам, че ни дължи", казва Рапопорт за кубинското правителство. "Ние сме наследници на недвижимите имоти на Лански - те са длъжници на Лански. Наследниците са изправени пред трудна битка. Лански никога не е отправял искове към американското правителство за отнетата му собственост. Пресмятайки по инфлационния индекс, адвокатът от кубински произход Педро Фрейре казва, че Хавана дължи грубо към 8 млрд. долара на американски граждани и компании, чиито активи са били отнети. Кубински официални лица преценяват, че САЩ дължат на Острова много по-голяма сума за щетите, причинени от търговското ембарго. Фрейре допълва, че претендиращи за собственост лица, свързани с американски мафиоти като Лански, едва ли някога ще видят и цент от кубинците. "Имаше постановление за конфискуване на всякаква собственост по време на режима на Батиста, придобита по незаконен път", казва адвокатът.

Според него трудно могат да се намерят основания за реституция. Но американо-кубинските връзки бързо се променят. В неделя Starwood Hotels обяви сделки за управление на кубински хотели, с което се превърна в първата американска компания, притежаваща собственост в Куба от революцията насам. Рапопорт твърди, че не се опитва да възстанови собствеността си върху хотела, а само да получи някаква компенсация за загубата на семейните имоти.

Днес "Ривиера" е само спомен от луксозния хотел, създаден от Лански. Стаите са похабени, в басейна няма вода. Но персоналът все още говори за него като за "хотела на Майер Лански".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе