Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин: Прекратете огъня в Нагорни Карабах

Путин: Прекратете огъня в Нагорни Карабах

Сдържаност и прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. За това настоя руският президент Владимир Путин, коментирайки бойните действия.

„Президентът Путин призовава страните в конфликта към незабавно прекратяване на огъня и сдържаност", обяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Руският лидер „съжалява, че ситуацията отново е стигнала до въоръжени сблъсъци", добави той.

„Напоследък както в тристранната група Русия-Армения-Азербайджан, така и в международен план бяха предприети редица енергични усилия за окончателното разрешаване на конфликта", отбелязва още говорителят на държавния глава.

Президентът на Русия Владимир Путин е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Президентът Путин призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявят сдържаност, се казва в изявлението на Песков, цитирано от ТАСС. Както по-рано БГНЕС информира, съобщение на сайта на министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) съобщи за започнали настъпателни действия в няколко направления в зоната на нагорно-карабахския конфликт. Действията са започнали през нощта на 2 април от въоръжените сили на Азербайджан.

Според информацията азербайджанската страна е използвала артилерия, бронирана техника и авиация по линията на съприкосновение в няколко направления. Арменските въоръжени сили отблъснали азербайджансикте части и свалили хеликопер на ВВС на Азербайджан. Армения потвърди данните за настъпление на Азербайджан на границата на Нагорно-Карабах. В декларации министерствата на отбраната на страните в нагорно-карабахския конфликт - Армения и Азербайджан - взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието по линията на съприкосновение и хвърлят отговорността за изостряне на ситуацията върху противниковата страна.

Въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорно-Карабах - населена преобладаващо с етнически арменци азербайджанска област - се разгоря в началото на 90-те години. Активни бойни действия през 1991-1994 доведоха до много жертви и разрушения, а един милион жители на района станаха бежанци. През май 1994 с посредничеството на Русия и на Междупарламентарната асамблея на ОНД бе сключено споразумение за прекратяване на огъня, припомня още БГНЕС.

Съпредседателят на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Джеймс Уорлик бе обнадежден от срещата най-високо ниво между президентите на Армения Серж Саркисян и Азербайджан Илхам Алиев в Берн на 19 декември миналата година, припомниха запознати. Наблюдатели коментираха тогава разговорите в Швейцария между държавните глави като пореден опит да се разреши ситуацията в Нагорни Карабах.На нея в ролята на посредници влязоха съпредседателите на Минската група към ОССЕ от Русия, САЩ и Франция Игор Попов, Джеймс Уорлик и Риер Андрио. Бившият американски посланик у нас Джеймс Уорлик е представител на САЩ в Минската група в ОССЕ за урегулирането на нагорнокарабахския въпрос. Конфликтът в Нагорни Каабах се коментира в социалните мрежи обикновено с хаштага #Nkpeace.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе