Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин отсвири Вучич, седял "на два стола"

Путин отсвири Вучич, седял

Президентът на Сърбия Александър Вучич не е поканен на церемонията по встъпването в длъжност на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, която ще се състои на 7 май. Вместо към Москва, както се надяваше, Вучич ще отпътува за Анкара, където ще се срещне с Реджеп Тайип Ердоган, коментира хърватското електронно издание Jutarnji List.

От редакцията не пропускат да отбележат, че за разлика от Вучич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик е поканен на инаугурацията на руския президент.

Традицията на Кремъл е на подобни събития да се канят само лидерите на най-близките постсъветски държави, затова присъствието на Додик не е изненадващо. Пренебрегването на Вучич обаче е. Сръбските медии имат теория: Москва не е изпратила покана на Вучич, за да не разваля добрите му отношения с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва загребският вестник.

Според хърватското издание една от възможните причини за пренебрегването на Вучич на церемонията е нерешеният статут на руския хуманитарен център в Ниш, чието уреждане Белград отлага.

Jutarnji List пише, че по този начин Кремъл изпраща послание към Белград, че трябва да направи избори между Запада и Русия и че е невъзможно да „седи на два стола".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе