Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Театралният фестивал "Лято, кукли и приятели" се провежда във Велико Търново

Театралният фестивал Четвъртото издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” се провежда във Велико Търново на сцената „Арт лято“ до Художествената галерия „Борис Денев”. През летните съботни дни в продължение на три месеца почитателите на кукленото театрално изкуство ще имат възможността да наблюдават 13 постановки, пет от които са на чуждестранни формации. Организатор на фестивала е великотърновският куклен театър „Весел“ в партньорство с община Велико Търново.Интересни, разнородни и провокативни като жанр и изпълнение ще бъдат тазгодишните 13 куклени спектакъла, които зрителите – малки и големи, ще имат възможността безплатно да гледат и съпреживеят от 4 юни до 27 август, всяка събота до художествената галерия „Борис Денев“ и паметника на Асеневци във Велико Търново. Четвъртото издание на фестивала „Лято, кукли и приятели“ се открива с италианска постановка, разказва организаторът на фестивала Веселин Василев от театър „Весел“:  

„Първият спектакъл, който ще отрие фестивала, е на театър „Нина“ от град Монополи, Италия. Това е спектакъл на една изключителна актриса Памела Мастророса и е представление, което е създадено със стремежа да докосне сърцето на зрителя, да му подари добра мисъл, усмивка, мечта, да го развълнува и да му покаже, може би, че и в обикновените неща и предмети има живот. Едно послание за радостта да открием чудото на простите неща. „Направи го от сърце“ се казва представлението“.  

След Италия идва ред на Румъния и Албания с куклени спектакли за един заек и за една принцеса: 

„Белият заек се радва, влюбва се и се научава да цени себе си. Той ни казва колко важни са приятелството, доверието и споделените прекрасни моменти. Това е прекрасният спектакъл на театър „Арте“ от Букурещ, една много млада формация, за която съм много щастлив, че успях да подготвя това пристигане. Те ще бъдат на 11 юни със своето представление. Другият спектакъл на чужд театър е на куклен театър „Мета“ от тирана, Албания. Това са наши приятели, които ни бяха поканили преди три години на техния фестивал в Албания. Там те гледаха нашия спектакъл „Принцесата и граховото зърно“ и сега, един реверанс към нас, те ще представят своята трактовка на „Принцесата и граховото зърно“. Това е любимата на много деца по света приказка на Андерсен за принца, който иска да се ожени, но за истинска принцеса“.  

И докато българският куклен театър е със сравнително млада история, то португалците имат своите вековни традиции в куклени представления по площадите още от Средновековието. Точно такъв спектакъл от Лисабон ще види публиката във Велико Търново на 6 август, разказва Веселин Василев: 

„Един типичен театър, площаден спектакъл на театър „Маозора“. Представлението се казва „Театърът на Дом Роберто“. Спектакълът се играе от Жоао Коста и това е представление в традиционния дух на европейския уличен театър с неговата визия и изразни средства. Това е едно истинско забавление, което води началото си от средните векове и до днес събира зрители от всички възрасти. „Бръснарят“ и „Борбата с бикове“ са две куклени миниатюри с Дом Роберто – бръснарят, полицаят, бикът и дяволът ще ни разсмеят до сълзи както малки, така и големи“. 


Петият спектакъл на чуждестранните театри е на 20 август и е на театър „Плюс“ от град Хихон, Испания, който поставя българска приказка: 

„Това е третото участие на този театър и ще бъде представен спектакълът „Дядовата ръкавичка“. Тази история я помни всеки за онзи разсеян дядо, който тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата. Какво ще се случи с горските животни ще разберем от самото представление и от гледната точка на испанските актьори. Това ще бъде една интересна трактовка, надявам се, за тази наша история“.  

За пореден път гости на Велико Търново ще бъдат държавните куклени театри от Русе, Варна, Силистра и Пловдив, а също така Центърът за изкуства „За Родопите” от Бостина и театър „Мале-мале” от София. 

След двете трудни години на пандемия интересът към кукленото театрално изкуство се възражда, коментира Веселин Василев от великотърновския театър „Весел“: 

„В момента има неистов глад за тази емоция, защото в спектаклите те изразяват своите чувства, преживявания, съчувстват на героите, много бурно преживяват техните истории и всъщност това са едни пропуснати години, за съжаление, и в момента има много голям художествен глад, за да набавят тези пропуски. Както се разбира, всички театри, които работят за деца, в момента работят много активно, защото наистина тези празноти и пропуски трябва да се набавят“. 

По традиция фестивалът „Лято, кукли и приятели“ завършва със спектакъл на театъра домакин. От театър „Весел“ ще представят постановката си „Русалка“, след което публиката ще определи най-добрият спектакъл.  

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Форумът е част от календара на културните събития на общината, а входът е свободен.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе