Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган притеснен, зове Истанбул да гласува правилно

Ердоган притеснен, зове Истанбул да гласува правилно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква жителите на Истанбул да изберат правилното решение днес, когато гласуват за кмет на най-големия град в страната. Той предрече също висока избирателна активност след като пусна бюлетина в училище в квартал Юскюдар на брега на Босфора. Той бе придружаван от съпругата си Емине, дъщеря си, внучката си и зет си Берат Албайрак.

До повторните избори в мегаполиса се стигна след анулирането на резултатите от вота на 31 март, когато кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели с по малко  от 14 000 гласа.

"Вярвам, че истанбулските избиратели ще дадат най-правилното решение. След решението на Висшата избирателна комисия в рамките на 50 дни ние провеждаме нов избор. Считам, че е много полезно да дадем принос в бъдещето на Истанбул с нашия опит и динамика. Ние положихме много труд за тези избори. Разработи се програма за привличане на живеещите извън Истанбул жители на града, специално за да гласуват. Очакваме висока избирателна активност", каза президентът.

Основните претенденти за кметския пост в Истанбул - кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, и представителят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу, също гласуваха.

Бившият премиер на Турция Йълдъръм упражни вота си в района Тузла, а неговият съперник Екрем Имамоглу - в Бейликдюзю, където бе районен кмет.

"От все сърце вярвам, че жителите на Истанбул ще вземат най-доброто решение", заяви 63-годишният Йълдъръм, в тон с президента. Той се извини за допуснатите "съзнателно или несъзнателно" грешки.

Етикети:          

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе