Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преглед на печата

Преглед на печата

"Шофьорските изпити трябва да бъдат извадени от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и да бъдат дадени на концесия на частна фирма.", заявява пред Труд новият шеф на ведомството Димитър Ганев. Като се позовава на германския пример, Ганев определя предлаганата промяна като "възможност да се спре с масовата корупция при купуването на книжки".

"Кабинетът сваля драстично таксите за регистрация на фирми", съобщава вестник Сега. Според предложение на правосъдното министерство, дружество с ограничена отговорност вече ще се вписва не срещу 160, а срещу 110 лв. За едноличен търговец ще се плащат 30 вместо досегашните 35 лв.Най-сериозен е спадът при банковите и застрахователните акционерни дружества, чиято регистрация вече ще струва 1300 вместо 1700 лв. Проектът за постановление е част от пакета от мерки, с които трябва да се намали административната тежест върху бизнеса, уточнява изданието.
24 часа публикува интервю с Константин Тренчев. "Боя се, че идва тежък срив в енергетиката, който ще повлече и други сектори надолу", заявява лидерът на КТ "Подкрепа". Според Тренчев, трябва да има швейцарско правило не само за пенсиите, но и за ръста на заплатите.

"София губи 36,6 милиона лева годишно от укрит данък върху колите", гласи водещото заглавие в Дума. Вестникът цитира депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев, който съобщи, че не се събира данък от близо 40 процента от регистрираните в столицата коли. Според Кадиев, към края на 2012 година, в Столичната община са регистрирани близо 399 хиляди автомобила, докато в СДВР броят им е 642 хиляди.

Монитор извежда в заглавие настояването на партия "Атака" за отзоваване на еврокомисаря Кристалина Георгиева заради кризата с бежанците. Депутатите от "Атака" се възмутиха от изказване на Георгиева, че "България трябва да приеме и интегрира бежанците, за да си реши демографския проблем", пише вестникът..
"Ако мораториумът падне, Волен тръгва към избори", съобщава Преса. Лидерът на "Атака" заплаши със сваляне на доверието към кабинета и с предсрочни избори, пише вестникът, като цитира изказване на Волен Сидеров по повод настроенията в Българската социалистическа партия за отмяна на решението за търсене на начини за удължаване на мораториума върху продажбата на земя за чужденци. БСП "търси дипломатичен изход от конфуза", пише вестникът. Лидерът на социалистите Сергей Станишев е обещал на ДПС да осигури недостигащите 12 депутатски подписа за сезиране на Конституционния съд. Вчера обаче депутати от левицата, които подкрепиха мораториума, бяха категорични, че няма да се отметнат, отбелязва Преса.

Стандарт пише за нова идея на социалистите за изборния кодекс. Тя предвижда намаляване на избирателните райони от 31 на 24 чрез обединяване на районите с четири мандата със съседните. Така могат да бъдат обединени Ловеч с Габрово, Кюстендил и Перник, Разград и Силистра, Търговище и Шумен, Видин и Монтана, както и Ямбол със Сливен. Според "високопоставени източници от "Позитано" 20, новите разчети са всеки регион да има между 8 и 10 мандата. С промяната се цели "равнопоставеност в представителството на избирателите".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе