Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преглед на печата

Преглед на печата

„В очната болница лекуват със супермодерен операционен микроскоп”,  съобщава вестник „Черно море” във водещата си публикация.  Стойността на оборудването,  което няма аналог в страната е 215 хиляди лева.  С него могат да се правят всякакъв вид очни операции за по-кратко време и при изключителна прецизност. Новият микроскоп е изключително важен, защото болницата поема спешните случаи на 6 области – Добрич, Шумен, Силистра, Разград, Търговище и Варна. Техниката ще се ползва и за обучение на студенти и специализанти по очни болести.

И още една медицинска тема, водеща за другия всекидневник „Народно дело” – „Днес светът влиза в операционната на МБАЛ  „Света Анна”. Подзаглавието уточнява, че „Google –Italia” предава в реално време смяната на раменна става. Операционната зала на варненската университетска болница „Света Анна” ще се „отвори за света” и ще допусне милиони зрители да наблюдават демонстрационната интервенция. Екип, начело с д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, ще извърши операция на пациент със значително износена раменна става, която ще бъде заменена с най-модерна конструкция изкуствена става. Протезата, която ще се използва за първи път в България, ще бъде напълно безплатна за пациента.

Във вестник „Черно море” четем, „50 години от водолазното дело във Варна показват в изложба”. 60 фотографии, запечатали паметни мигове през годините, са изложени във Военноморския музей до края на ноември. Честванията на юбилея продължават и днес с тържествена церемония в базата на Школата за леководолази към ВМС. Ще бъдат показани техника и екипировка на водолази.

„Народно дело” ни показва от първа страница снимка на последния за сезона круизен кораб, плаващ под флага на Холандия. Плавателният съд откри тазгодишния круизен сезон през април и сега е последният, който пристига във Варна с над 749 чуждестранни туристи.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе