Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преглед на българския печат

Преглед на българския печат

„Борисов натовари бюджета с милионния дълг на частна фирма“, пише вестник "Сега". Изданието посочва, че на среща с фермерите в Шуменско Борисов е натоварил фонд „Земеделие“ да поеме дълга на частна гръцка фирма, която изкупува тютюн и дължи около 2 млн. лева на тютюнопроизводителите от Североизточна България. Два дни преди това в знак на протест ужилените стопани затвориха пътя Шумен - Силистра, уточнява „Сега“.

66,6% от българите смятат, че скандалът с апартаментите на властта е доказателство, че хората в сегашната власт злоупотребяват с влияние, пише вестник „Дума“ като се позовава на изследване на агенция „Алфа рисърч“. Според преобладаващото мнозинство - 57,3 на сто никой не води решителна борба с корупцията в България, допълва изданието.

„Отменят великденската ваканция на депутатите заради евроизборите“, информира вестник „24 часа“. Изданието уточнява, че около Възкресение ще се заседава, а от 13 до 27 май - не. Така се избягва цял месец почивка на Народното събрание. Идеята е двете седмици да се използват от 13 до 27 май - втората половина на предизборната кампания, защото в противен случай на косъм виси кворумът. Поне 4-ма депутати от управляващото мнозинство се кандидатират за евродепутати, но в предизборната кампания ще се включат и много други народни представители, отбелязва „24 часа“.

„Спъват автомобилите с умна електроника от 2022 година“, съобщава вестник „Труд“. Всекидневникът посочва, че само след 3 години новите коли в Европа няма да се движат с по-висока скорост от ограниченията на пътните знаци. Предложенията са на Европейската комисия, която иска да задължи производителите да оборудват автомобилите с нови системи за безопасност. Една от тях е интелигентен асистент за скоростта, който ще намалява мощността на двигателя, ако не се спазват знаците. Предлага се да има и черна кутия и сензор за алкохол във всяка кола, допълва „Труд“.

„БГ учени правят умни хладилници и мрежи срещу кибератаки“, информира „Монитор“. Вестникът обяснява, че умният хладилник, който да използва възобновяеми енергийни източници и осигуряването на интелигентни мрежи срещу кибератаки, са два от проектите, по които работят български учени от Техническия университет в София. Те са част от финансираните по рамковата програма „Хоризонт 2020“, с които страната ни е успяла да привлече малко над 76,5 млн. евро.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе