Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

АГ-отделението в Силистра посреща празника с нова база и отлични условия

АГ-отделението в Силистра посреща празника с нова база и отлични условия

В първата седмица на новата година в Акушеро-гинекологичното отделение на силистренската болница са проплакали 14 бебета. АГ-отделението на силистренската болница започва новата година с изцяло обновена и модернизирана база и отлични условия за родилките и новородените бебета.

И тук обаче се отчита спад на раждаемостта, коментира началникът на отделението доктор Георги Костов: 544 раждания, с около 40 раждания по-малко от преди две години, с около 20 раждания по-малко от миналата година. И тенденцията е да намаляват ражданията. Това е истината.

Миналата година в отделението са проплакали 10 двойки близнаци, 4 от тях - след ин витро процедури. Възрастта на майките, които раждат първо дете, се увеличава, но едновременно с това растат и случаите на малолетни родилки. Най-ниската възраст в Силистра, която роди, беше 13-годишна за 2013-а. Около 5 процента са ражданията под 18 години. 

С всяка изминала година проблемът с недостига на медицински кадри става все по-остър. Бих искал да имам още три акушерки, но млади акушерки, и лекари - поне трима, с удоволствие бихме ги посрещнали. А напротив - сега имаме колежка, която заминава за Германия. Така че нещата отиват към много голяма трагедия.

През изминалата година в трите болници в областта - в Силистра, Тутракан и Дулово, са родени общо 1 165 бебета.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе