Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистра отбелязва своя празник

Силистра отбелязва своя празник

С поредица от прояви на днешния Кръстовден жителите на Силистра ще отбележат празника на града.

Божествена Архиерейска Света литургия в катедралния храм "Св. Първоапостоли Петър и Павел" в Силистра и Молебен за здраве и благоденствие ще отслужи Доростолският митрополит Яков в съслужение с градското духовенство.

За 11:00 часа е насрочено тържествено заседание на Общинския съвет, а за вечерта е предвидена е и концертна програма.

Празникът на Силистра е с над стогодишна история. Документи показват, че най-известния панаир в града е от 1861 година. През 1897 година властите вземат решение за откриване на годишен панаир в града, който да започва на 10 септември. По данни от периода на Балканските войни той се е провеждал около Кръстовден. Традицията се възстановява след възвръщането на Южна Добруджа към България.

След 1944 година панаирът има прекъсване. Възстановява се през 50-те години, за да бъде забранен и забравен след 1972 г.

С решение на Общинския съвет в началото на 90-те години е определена окончателно датата 14 септември за Празник на Силистра, а есенните празници продължават до 1 октомври – датата на която българските войски влизат в Силистра през 1940 година, след подписването на Крайовския договор.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе