Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Грипна ваканция в Русе и В. Търново, от понеделник и в София, Благоевградско, Кюстендилско и Плевенско

Грипна ваканция в Русе и В. Търново, от понеделник и в София, Благоевградско, Кюстендилско и Плевенско

Учениците в град София и областите Благоевград, Кюстендил, Плевен и Разград излизат в грипна ваканция от понеделник, 28-и януари. 

Удължава се грипната ваканция в Пловдив и областта. Там, както и в Русе, децата трябва да са в клас на 6-и февруари.

В Добрич училищата ще отворят врати на 30-и януари. 

В Пазарджишка област ваканцията се удължава до 29-и януари, включително. 

От днес и във Великотърновска област беше обявена грипна епидемия. 

От утре се отменя грипната епидемия в област Силистра. 

Общо 1039 са затворените училища в страната към момента. Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на 15 области и една община. В тези региони се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

„Във връзка с анализа на данните, които имаме за заболеваемостта на територията на София-град и тенденцията към трайно повишаване на болните от остри респираторни заболявания, Комисията по грипни и заразни болести предприе мерки и предложи да се обяви грипна епидемия на територията на София-град със съответните ограничителни мерки“, обясни в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ д-р Данчо Пенчев, директор на столичната Регионална здравна инспекция. 

„Освен преустановяване на учебния процес, предлагаме забраняване на плановите операции в болниците и свижданията, както и прекратяване на майчините и на детските консултации, а също и профилактичните имунизации на децата в педиатричните кабинети“, добави той.

„До края на седмицата очакваме да се достигне до 221 заболели на 10 000 лица, което автоматично вкарва София в епидемична ситуация“, уточни д-р Пенчев:

„Препоръчваме на всички, които са на територията на София да ограничат максимално посещаването на обществени мероприятия, които са в закрити помещения - културни, спортни, молове и обществения градски транспорт. И при първите симптоми на заболяването хората да се изолират вкъщи“.

Детските градини в столицата няма да преустановят занятия, но с цел превенция д-р Пенчев препоръча „стриктно спазване и провеждане на сутрешен филтър за недопускане на болни деца в колектива“.

Учениците в София ще бъдат на училище на 6 февруари, когато по план трябва да започне вторият учебен срок. По думите на Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София, грипната ваканция не би трябвало да засегне оценките им за първия срок, тъй като „всяка срочна оценка се формира от учителя, като се отчитат компетентностите на ученика върху учебното съдържание по съответния учебен предмет, който е изучават през учебния срок“. 

„За учениците от 1 до 3 клас не се оформят срочни оценки“, уточни Кастрева, както и подчерта, че „би трябвало масово вече срочните оценки да са сформирани“, тъй като децата трябва по време на срока да са натрупали необходимия брой изпитвания за формирането им, заложени в нормативните уредби спрямо броя на часовете по даден предмет.

В Русенска област най-много са случаите на грипен вирус А - H1N1 или така нареченият "свински грип". До 4 февруари се прекратяват детските и женски консултации, плановите операции и се засилва дезинфекционният режим. 

Във Великотърновска област детските градини продължават да работят, а в училищата учебните занятия ще бъдат възобновени на 6 февруари.

В Плевен учебните занятия се прекратяват до 4 февруари, включително. Така на практика грипната ваканция на учениците в областта се слива с междусрочната ваканция. По време на грипната епидемия се ограничават масовитe и обществени мероприятия, организирането на мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения на територията на областта Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации. Детските градини и ясли на територията на областта няма да преустановяват дейността си, но ще е засилен филтърът при сутрешния прием на децата. Лечебните заведения в областта имат готовност да приемат, ако се наложи, по-голям брой болни. 

От днес и в ловешката община Луковит е обявена грипна епидемия. 

В Пазарджишка област грипната ваканция за учениците се удължава до 29 януари, включително. 

Удължава се грипната ваканция и в Пловдив и областта. Всички училища ще останат затворени и през цялата предстояща седмица. От РЗИ не посочват конкретни данни за  заболеваемостта. Според директора на инспекцията, д-р Ваня Танчева има болни - сред тях работещи или пенсионери, които не са регистрирани. По думите ѝ нивото се задържа и има тенденция към увеличаване. 

Грипната епидемия за област Бургас остава в сила. Заболеваемостта пада, но съвсем слабо, уточни директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Пробите за грип при регистрираните смъртни случаи са отрицателни. Вътрешните отделения на болниците в областта са с увеличен брой легла и имат готовност при необходимост да приемат пациенти.

В Добрич училищата ще отворят врати на 30-и януари. 

На територията на област Перник епидемията е отменена. 

„Няма да има проблем с приключването на първия учебен срок и оформянето на учениците", коментира в Горна Оряховица министърът на образованието Красимир Вълчев: 

„Не би следвало училищата да разчитат на последната седмица, би трябвало са оформени срочните оценки на учениците. Оценяват се знанията, показани по време на целия учебен срок, но там, където има такива неоформени, има възможност в началото на втория учебен срок, с решение на Педагогическия съвет, въпреки че те би трябвало са изключение“. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе